nederland

Sinterklaasliedjes op de schop: ‘zwart’ en ‘knecht’ geschrapt

Door Servaas van der Laan - 12 september 2014

Kinderliedjesschrijver Paul Passchier herschreef de ons allen bekende Sinterklaasliedjes. Wat gaat er allemaal veranderen?

Het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’ kennen wij allemaal. Wie zong het niet mee in zijn kindertijd als de Goedheiligman ons land weer met een bezoek vereerde.

Maar wie zijn (klein)kind, neef of nicht deze winter het liedje hoort zingen, zal even met de oren staan te klapperen. In het nieuwe standaardwerk voor basisschoolleerlingen zijn de teksten van de Sinterklaasliedjes aangepast aan de huidige tijd. ‘Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe, wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe,’ wordt nu ‘Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: ”Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!”’.

Piet is dapper en stoer

‘Er móést iets aan de teksten gebeuren,’ zegt Passchier in het AD. ‘Het feest is met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd.’ En daarom werden in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en de burgemeester van Gouda, waar dit jaar de intocht plaatsheeft, de liedjes aangepast.

In de nieuwe versie is Piet niet langer zwart en ook geen knecht meer. Piet is nu dapper en stoer. En kinderen hoeven ook niet meer bang te zijn mee te hoeven naar Spanje. Het strafelement, toch altijd een machtig middel voor ouders om de kinderen zoet te houden, is blijkbaar niet meer van deze tijd.

Mocht u alvast willen oefenen om komende winter toch een beetje mee te kunnen zingen met de kleintjes dan volgen hieronder vier fragmenten uit liedjes met oude en nieuwe versie:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.