nederland

Waarom de juweliersvrouw uit Deurne niet wordt vervolgd

Door Tom Reijner - 23 september 2014

Het juweliersechtpaar uit Deurne haalt opgelucht adem, nu het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten dat de juweliersvrouw Marina Sanders niet strafbaar is voor de dood van de twee overvallers.

Haar man, Willy Sanders, wordt wel vervolgd voor verboden wapenbezit. Zijn vrouw schoot de twee overvallers in maart dood met het wapen dat haar man had gekocht. Maar die dood is haar niet aan te rekenen, want ze handelde uit noodweer, zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie dinsdag.

Stressstoornis

‘We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van noodweer.’ Ze heeft rechtvaardig gehandeld’, omdat er volgens justitie sprake was van een ‘acute levensbedreigende situatie’. Daarom was ‘actieve interventie gewenst en toegestaan,’ luidt de beslissing. De schoten die Sanders loste, kwamen voort uit zelfbescherming.

Er speelt ook nog iets anders mee. De vrouw werd in 2010 ook al eens overvallen en lijdt sindsdien aan een posttraumatische stressstoornis, schrijft NRC. Maar de nabestaanden van een van de doodgeschoten overvallers laten het er niet bij zitten. Zij dienen mogelijk een klacht in bij het gerechtshof, dat het OM kan opdragen alsnog tot vervolging over te gaan.

Paniekerig

Op de persconferentie werd ook meer bekendgemaakt over wat zich precies afspeelde in de Brabantse juwelierszaak Goldies op vrijdag 28 maart. De beelden van de vier camera’s en de 112-melding van de juweliersvrouw zijn vrijgegeven.

‘De daders liggen hier in de winkel. Die liggen hier dood te gaan. Schiet toch eens op!’ klinkt het paniekerig, als Marina Sanders de meldkamer belt. Ze zegt aan de telefoon dat er een overval is geweest en dat er snel een ambulance moet komen omdat er iemand gewond is.

Op de grond

De 53-jarige vrouw zag hoe haar man in de zaak werd aangevallen. De juwelier kwam op de grond te liggen en werd mishandeld door de twee mannen. Marina Sanders, die in de werkruimte was, raakte daarop in paniek.

Ze pakte een geweer en vuurde vier schoten af. Daarbij werd een van de overvallers recht in het hart geraakt. De crimineel liep nog even door en stortte daarna neer op de grond.

De andere drie schoten waren gericht op de andere overvaller. Hij is waarschijnlijk geraakt in zijn longen. Een kogel belandde via het lichaam van de overvaller in de hand van de juwelier. In totaal duurde de overval 1 minuut en 11 seconden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.