nederland

Wat heeft Huissense horrorarts Fred B. op zijn geweten?

Door Shari Deira - 04 september 2014

In de rechtbank in Arnhem moet donderdag de Huissense neparts Fred B. verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) zou hem jarenlang willen opsluiten. Wat heeft B. precies op zijn geweten?

Bronnen dichtbij het strafrechtelijk onderzoek zeggen tegen De Telegraaf dat het OM wil dat B. minimaal zes jaar celstraf krijgt.

Verdenking

Het OM verdenkt de 62-jarige B. van mishandeling, oplichting en valsheid in geschrifte. Verder denkt de officier van justitie dat B. zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft misleid, door het indienen van valse declaraties.

B. zou ook het in Nederland verboden geneesmiddel Sibutramine aan zijn patiënten hebben voorgeschreven. En hij zou zwart geld hebben verborgen op een bankrekening in Thailand en was niet geregistreerd in het BIG-register voor zorgverleners, maar gaf zich wel uit voor arts.

Fred B. werkte in het Medisch Center Sanit in Huissen, zijn eigen kliniek die inmiddels failliet is. In het voorjaar werd B. gearresteerd, na berichtgeving van De Telegraaf, over de horrorpraktijken van de zogenaamde arts.

Borstkanker

B. maakte een 65-jarige vrouw wijs dat zij borstkanker had en dat daarvoor een behandeling in China nodig was. Daar zouden ‘kankerwerende matjes’ in haar borsten worden geplaatst. Hij voerde operaties uit aan haar hals en gaf haar drankjes.

De vrouw moest van B. ook stoppen met de medicijnen die haar huisarts had voorgeschreven tegen haar hoge bloeddruk. De behandelingen kostte de vrouw in totaal 147.000 euro. Later bleek in een regulier ziekenhuis dat de vrouw helemaal geen borstkanker had.

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg waren al meldingen binnengekomen over de kliniek, maar er werd desondanks niet ingegrepen. Ex-werknemers van B. zeiden vorig jaar al tegen de Inspectie dat hun werkgever zich onterecht uitgaf voor arts, maar zij kregen geen reactie.

Vitesse

B. kwam in 2000 al in opspraak vanwege zijn rol als adviseur van toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. Volgens B. was er een geldschieter die de noodlijdende club 100 miljoen gulden kon bezorgen, maar ook dat bleek een leugen.

In 2006 was er opnieuw veel te doen om B. Met een speciale camera constateerde B. hoofdluis bij honderd kinderen van een school in Huissen. Hij verkocht de ouders een antiluizenmiddel, maar later bleek dat slechts acht kinderen daadwerkelijk luizen hadden. B. stond in Huissen bekend als ‘de shampooman’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.