nederland

Wat heeft opgepakte terreurtandarts nog meer op kerfstok?

Door Tom Reijner - 06 september 2014

De Nederlandse ‘tandarts’ Mark van Nierop, die deze week in de kraag werd gevat door de Canadese politie, blijkt veel meer op zijn geweten te hebben dan alleen zijn wandaden in de tandartspraktijk.

Tegenover de immigratiedienst in Canada bekende de man dat hij in 2006 zijn vrouw heeft vermoord. Met die bekentenis hoopte hij dat hij zou worden uitgeleverd aan Nederland, meldt het Canadese CBS News vrijdag (lokale tijd).

Omstreden figuur

Van Nierop was altijd al een omstreden figuur. Het medisch tuchtcollege begon een aantal jaren geleden een onderzoek naar zijn werkwijze, maar dat werd stopgezet toen de tandarts in 2009 naar Frankrijk vertrok en zich uitschreef in Nederland.

De inwoners van het dorpje Saint-Christophe à Château-Chinon in de Bourgogne-streek waren maar wat blij met hem: het aantal tandartsen was in de directe omgeving maar dun gezaaid.

Maar ook in Frankrijk klaagden zijn patiënten steen en been: zo zou hij geregeld kaken breken, gezonde tanden trekken en stukjes instrument in het tandvlees laten zitten. Bij sommige patiënten was er sprake van bloedvergiftiging door zijn toedoen. De klachten waren van dien aard dat ook de Franse justitie een onderzoek startte.

Jacht

In 2013 vluchtte hij uit Frankrijk, om zich te vestigen in Canada. Daar had hij in het dorpje Nackawic via internet een vrouw leren kennen, schrijft AD. Maar de Franse justitie maakte nog altijd jacht op hem.

Maandag werd Van Nierop aangehouden door de Canadese politie. Hij blijft vastzitten in Canada totdat hij kan worden uitgeleverd aan Frankrijk. Volgens de autoriteiten vormt de tandarts een gevaar voor de bevolking en zichzelf en is er kans dat hij op de vlucht slaat. Franse media meldden eerder dat de tandarts een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.