nederland

Zes onthullingen van nieuwe kroongetuige Fred Ros

Door Shari Deira - 18 september 2014

De nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM) Fred Ros beschrijft zeer gedetailleerd de liquidatie van Cor van Hout en andere moordaanslagen in het criminele circuit. Dankzij de verklaringen van Ros weet het OM wie de opdrachtgevers waren.

In vertrouwelijke politieverhoren, die in het bezit zijn van De Telegraaf, vertelt Ros precies hoe het zit. Dit zijn de belangrijkste onthullingen.

1. Uit de verhoren rijst een beeld op van een driemanschap tussen Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali Akgün. Zij werden vanaf de achtergrond aangestuurd door Stanley Hillis. Hillis stuurde vooral Soerel aan, die op zijn beurt weer moordopdrachten gaf aan Jesse Remmers, die al is veroordeeld tot levenslang, en Fred Ros.

2. Volgens Ros had Holleeder ‘zelf niet de mensen die dat soort dingen deden’. ‘Stanley wel en Dino ook. Nou, daar zit het verschil.’ Holleeder zou alleen maar de sympathie van de mannen hebben, omdat hij betaalde. ‘Maar niet omdat ze nou vrienden waren. Kijk Willem moest alleen maar betalen. Nou, en als Willem betaalde, nou dan mocht hij weer mee,’ zegt Ros.

3. Ros kreeg rechtstreeks opdrachten van Soerel en Akgün en hij werd meestal achteraf betaald. Het ging soms om honderdduizenden euro’s die werden overhandigd in een boodschappentas.

4. De opdracht voor de liquidatie van Cor van Hout, met wie Holleeder samen Freddy Heineken ontvoerde, en de informatie van het doelwit kwam deels van Holleeder. ‘De opdracht werd door Holleeder gegeven aan Jesse Remmers,’ heeft Ros verklaard aan de politie.

Ros heeft ervoor gezorgd dat de motor waarmee de aanslag werd gepleegd, op de juiste plek kwam te staan.

5. De moord op Van Hout werd gepleegd door Remmers, samen met ‘ene Willem’, die een eigen glazenwassersbedrijf had. ‘Willem de glazenwasser’ zoals hij ook wel werd genoemd, bestuurde de motor, terwijl Remmers Van Hout doorzeefde met kogels toen hij een Chinees restaurant verliet. Dat was op 24 januari 2003 in Amstelveen.

6. Ros vertelt ook uitgebreid over moordaanslagen op Thomas van der Bijl, Cees Houtman, Nedim Imac en moordpogingen op onder meer Atilla Önder, Leen Bosnië en George van Dijk. Zo kwam de opdracht voor de moord op Houtman van Soerel en Holleeder.

Bewijs

Hoewel de verklaringen van Ros het OM vooruit helpen, hebben de recherche en het OM waarschijnlijk nog maanden nodig om aanvullend bewijs te verzamelen.

Volgens de krant probeerde het OM al een jaar na de arrestatie van Ros in 2006 een deal met hem te sluiten. De gesprekken leidden tot niets en werden jaren later weer voortgezet. Ros wilde vooral een soepeler gevangenisregime, maar daar zag het OM niets in. Nu zijn het OM en Ros alsnog tot een overeenkomst gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.