nederland

Zo kon de hockeypedo jarenlang honderden meisjes filmen

Door Tom Reijner - 04 september 2014

Een pedofiele jeugdtrainer bij de Wassenaarse hockeyclub HGC wordt ervan verdacht honderden meisjes en vrouwen te hebben gefilmd, terwijl zij zich omkleedden in de kleedkamer. Dat deed hij jarenlang op een geraffineerde wijze.

De 45-jarige Luigi C. is vorige week aangehouden en zit vast. Hij heeft zijn daden bekend. Naast het filmen van meisjes en vrouwen verdenkt het Openbaar Ministerie hem ook van het bezit van kinderporno. Deze beelden zijn niet door de man zelf gemaakt en hebben dan ook niets met de hockeyclub te maken.

Klachten

De pedo kon tussen 2006 en 2011 ongestraft zijn gang gaan. Niemand die hem snapte bij zijn duistere praktijken. Slechts een keer ging er een belletje rinkelen, en wel in 2008, toen een moeder in de gaten kreeg dat de pedo contact zocht met haar dochter via profielensite Hyves.

Het bestuur van de hockeyclub vroeg C. daar ogenblikkelijk mee te stoppen. De man verwijderde zijn account en daarna kwamen er geen klachten meer binnen.

Gaas

De man wist zijn camera al die tijd goed te verstoppen in lockers in de kleedkamers. Vanuit het gaas in de lockers werden de omkledende meisjes van zestien jaar en ouder vastgelegd. Als zijn slachtoffers de kleedkamer hadden verlaten, verwijderde hij zijn camera weer.

Dat deed hij zo jaar in, jaar uit. Op den duur legde C. ook zichzelf vast op camera. Dat is hem uiteindelijk fataal geworden: de politie, die in het bezit kwam van dvd’s van de man, kon hem zo herkennen. De beelden zijn, voor zover bekend, niet verspreid op internet.

Hobbyfotograaf

Dames 1, dat vorig jaar in de overgangsklasse speelde en net naast de play-offs voor de hoogste divisie greep, is niet vastgelegd tijdens het omkleden. De hockeydames maken gebruik van een andere kleedkamer.

De prinsessen Amalia en Alexia, die ook bij de club hockeyen, zijn niet gefilmd door de pedofiele trainer, laat de club weten. De man is, toen hij in 2006 werd aangenomen, niet gevraagd om een Verklaring Omtrent Gedrag, want ‘dat was in die tijd niet gebruikelijk’, zegt HGC.

De trainer is ook actief als hobbyfotograaf. Hij fotografeerde jonge modellen. Daarnaast werkte hij als sportverslaggever. HGC houdt dinsdag een besloten informatiebijeenkomst voor de leden. Daar zijn vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie, gemeente, jeugdzorg en de hockeybond bij aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.