nederland

Zo worden jihadgezinnen met inzamelingsacties ondersteund

Door Tom Reijner - 29 september 2014

Nederlandse en Belgische jihadgroepen zamelen geld in voor gezinnen van jihadstrijders die in Syrië en Irak vechten of hier in de gevangenis zitten.

Dat schrijft dagblad Trouw maandag op basis van informatie via sociale media.

Moslims worden opgeroepen om ‘broeders en zusters’ te helpen, omdat zij ‘onschuldig’ vastzitten. Zo worden de echtgenoten en kinderen van de jihadisten geholpen met contant geld en boodschappen en kunnen er ook kaarten of brieven bij gevangen jihadisten worden bezorgd.

Het geld voor de jihadgezinnen komt onder meer uit inzamelingen. Hoeveel geld er precies wordt ingezameld, is niet duidelijk.

Uitkeringen

De steun is volgens de jihadisten hard nodig, omdat hun uitkeringen zijn gestopt, advocatenkosten hoog oplopen of omdat hun bankrekeningen zijn bevroren.

De overheid probeert jihadisten al lange tijd aan te pakken door hun inkomsten af te pakken. Zo staan er op een lijst van De Nederlandsche Bank dertien Nederlandse jihadisten die geen toegang meer hebben tot hun financiële tegoeden, schreef De Telegraaf eerder deze maand.

De personen op deze lijst mogen op geen enkele manier financiële transacties verrichten. Het is voor familie, kennissen of wie dan ook strafbaar om hen daar eventueel bij te helpen.

Terreurgroep

Via de jihadbeweging gaat er bijvoorbeeld geld naar Oussama C. (alias Abou Yazeed) en het gezin van Azeddine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, schrijft Trouw.

Maar ook is er steun voor de in België vastgehouden leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem (alias Abu Imran). Juist vandaag gaat het proces tegen deze radicaalislamitische organisatie van start. 46 beklaagden staan terecht als leiders van een terroristische groep of omdat ze aan activiteiten van de groep hebben deelgenomen.

Maar slechts zeven terreurverdachten zullen voor de rechter staan: het merendeel is of in Syrië en Irak aan het vechten, of omgekomen bij de jihad. Er staan ook twee Nederlanders op de lijst. Dat zijn Adim R. en Yassine El K. Beiden zijn waarschijnlijk in Syrië om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.