nederland

Zo zag de rooftocht van het criminele duo eruit

Door Shari Deira - 02 september 2014

Bij de rechtbank in Assen is dinsdag de eerste zitting in de zaak tegen het criminele duo dat begin dit jaar rovend door Nederland trok. Daarbij schroomden de twee niet om grof geweld te gebruiken.

De 25-jarige Antonio Marcos van der P., die werd geadopteerd uit Brazilië, en de 20-jarige Enise Merve B., die een Turkse achtergrond heeft, zijn allebei niet aanwezig op de zitting. Ze worden verdacht van afpersing in vereniging, poging tot moord in vereniging en diefstal met geweld in vereniging.

Hoe zag hun rooftocht eruit?

10 februari

Op deze dag begon de strooptocht van het stel. In de nacht leggen Van der P. en B. een container op de weg in het Drentse Echten. Ze dwingen een automobilist tot stoppen. Als de man uit de auto stapt, komt het duo uit de bosjes en proberen zij de man op te sluiten in zijn eigen kofferbak, maar dat mislukt, schrijft De Telegraaf.

Ze breken daarna in in een vrijstaand huis aan de Fazant in Meppel. Ze genieten van een verfrissende douche, trekken schone kleren aan en eten de ijskast leeg. De 52-jarige bewoonster van het huis komt thuis en begint te gillen. Als ze niet kalmeert, dreigt het stel haar wat aan te doen. Ze slaan de bewoonster uiteindelijk met een pan neer en steken haar.

De twee stoppen de vrouw in de kofferbak en rijden weg. Nadat ze hebben gepind met de pinpas van de vrouw, dumpen ze haar in een natuurgebied bij Lelystad.

18 februari

Ruim een week later duiken de twee opnieuw op, dit keer in Noord-Brabant. In het plaatsje Lage Mierde breken ze in in een afgelegen huis, maar ook nu komen ze de bewoner tegen. Ze slaan de man op zijn hoofd, schrijft NRC. Hij raakt daarbij gewond.

Van der P. en B. weten twee wandelaars die te hulp schieten, te overmeesteren net als een man die langskomt om hooi af te leveren.

De vier personen worden vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. Het duo eist geld, bankpassen, telefoons, kleding en voedsel. Een van de slachtoffers wordt vastgezet in een kast, een ander moet de badkuip in.

24 februari

De twee zijn inmiddels bekend bij politie en er worden foto’s van ze verspreid. De politie geeft ook de volledige naam vrij ‘vanwege het uitzonderlijk geweld en de vrees voor nieuwe slachtoffers’.

Op een naaktcamping in Enschede laten Van der P. en B. zich opnieuw zien. Tijdens het inbreken in een van de caravans worden ze betrapt. Ze schieten een man in zijn buik, bedreigen andere kampeerders en sleuren een vrouw mee naar haar caravan. De vrouw wordt bedreigd om de sleutel van haar auto te geven en de toegangspoort van het terrein te openen.

Met de zwarte Daihatsu van de vrouw rijdt het duo naar een boerderij, waar ze binnendringen via de garage. De bewoonster is thuis met haar kleinkinderen. Als later de schoonzoon en zijn vrouw langskomen om de kinderen op te halen, worden ook zij gegijzeld. De man moet Van der P. en B. in een blauwe Honda naar Duitsland rijden. Na het pinnen wordt hij in Ahaus uit de auto gezet.

26 februari

De kranten staan al dagen vol met nieuws over Van der P. en B. en hun foto’s worden ook in Duitsland verspreid. Een pizzeriahoudster herkent het stel, nadat zij een pizza bij haar hebben besteld.

Op 26 februari rond 14.25 uur worden Van der P. en B. opgepakt in hun hotel in het plaatsje Schwerte.

Het hotel waar de twee verbleven (foto ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.