nederland

Zondag sport: blamage Van Gaal en lucky Ajax 2.0 in de Kuip

Door Servaas van der Laan - 21 september 2014

Louis van Gaal kreeg zondag met zijn ploeg Manchester United een nieuwe zeperd te verwerken tegen Leicester City. Ajax gaf in de Klassieker tegen Feyenoord de term ‘lucky Ajax’ een nieuwe dimensie.

  • Voor Louis van Gaal was er zondag in de wedstrijd tegen Leicester City na een uur spelen helemaal niets aan de hand. Zijn ploeg stond in Leicester met 3-1 voor mede dankzij een rake kopbal van Robin van Persie. Maar toen kantelde de wedstrijd volledig. In het resterende half uur kreeg de blunderende verdediging van United maar liefst vier treffers om de oren: eindstand 5-3 voor het onlangs gepromoveerde Leicester City. ‘Dit heb ik slechts één keer eerder meegemaakt, bij Barcelona,’ zei Van Gaal na afloop tegen de BBC. ‘Dit is ongelofelijk’.
  • Ajax heeft zondagmiddag in de Kuip laten zien hoe je zonder aan een wedstrijd mee te doen toch als overwinnaar van het veld kunt stappen. De Amsterdammers hadden in de Klassieker helemaal niets in te brengen tegen de ontketende Rotterdammers die, aangemoedigd door het Legioen, de ene bal na de ander op het Amsterdamse doel afvuurden. In de beginfase trof Feyenoord drie maal de lat. Aan de andere kant schoot Ricardo van Rhijn van dertig meter raak. Dit bleek het verhaal te worden van deze klassieker. Ajax kwam niet eens in de buurt van het vijandige doel, maar dat hoefde niet, want Feyenoord kreeg de bal er niet in. De lat en een sterk keepende Jasper Cillessen stonden een verdiende Rotterdamse treffer negentig minuten lang in de weg. En zo werd het niet 7-1, maar 0-1. Ajax-trainer Frank de Boer sprak van een ‘gestolen overwinning’. Zijn broer Ronald zei in tijden niet zo’n zwak Ajax gezien te hebben. Volgens Feyenoord-trainer Fred Rutten was dit geheel de verdienste van zijn team. Rutten zei ‘erg gefrustreerd’ te zijn omdat die bal er maar niet inging. ‘Ik vergeet gewoon de uitslag, en onthoud de wedstrijd,’ sprak een teleurgestelde Feyenoord-fan na afloop. De term ‘lucky Ajax’ raken de Amsterdammers in Rotterdam voorlopig niet meer kwijt.
  • Oud-Feyenoorder Stefan de Vrij moet nog altijd wennen aan het voetbal in de Serie A. De Lazio-verdediger speelde de wedstrijd tegen Genoa niet uit omdat hij met twee gele kaarten vijf minuten voor tijd van het veld moest. Vervolgens moest de Nederlander ook nog toezien hoe zijn tegenstander Mauricio Pinilla de winnende treffer maakte.
  • De Keniaan John Mwangangi heeft de 30ste Dam tot Damloop gewonnen. De atleet liep de 10 mijl (ongeveer 16 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam in 45 minuten en 45 seconden. Hij was daarmee net iets sneller dan de Eritreeër Nguse Amlosom die de hardloopwedstrijd vorig jaar won. Bij de vrouwen was de Keniaanse Linet Masai de snelste in net iets meer dan 53 minuten. Eén van de deelnemers werd de wedstrijd fataal. Een 24-jarige hardloper werd onwel na de finish in Zaandam en overleed korte tijd later.
  • De ‘broedermoord’ bij de Formule-1 renstal van Mercedes heeft zondag een nieuwe wending gekregen. De Brit Lewis Hamilton zegevierde in de Grote Prijs van Singapore na een vlekkeloze race en loste zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg af als leider in het wereldkampioenschap. Hamilton kon zijn slag slaan door de domme pech die Rosberg trof. De Duitser kreeg zijn bolide niet meer aan de gang na zijn eerste bandenwissel in de pitstraat en moest de strijd opgeven.
  • De Nederlandse honkballers hebben de Europese titel heroverd op Italië. Oranje versloeg de eeuwige rivaal zondag in Brno in de finale met 6-3. Vijf Nederlandse punten waren te danken aan solohomeruns. Kalian Sams en Curt Smith sloegen de bal ieder twee keer over het hek

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.