nederland

Aspirant-militairen bedreigd door mannen met ‘Arabisch uiterlijk’

10 oktober 2014

Onbekende personen met ‘Arabisch uiterlijk’ reden in op aspirant-militairen. Een andere militair in opleiding werd bedreigd met een mes.

Dit blijkt uit een interne mail bij Defensie waarvan een screenshot is uitgelekt.

Mes op de keel

Op vrijdag 26 september is een student van de vooropleiding van Defensie ‘Veiligheid en Vakmanschap’ bedreigd met een mes op het treinstation in Boxtel. De leerling was gekleed in uniform. De verdachte – ‘vermoedelijk van Arabische afkomst,’ zo staat in de mail – zette het mes op de keel van het slachtoffer, en zei: ‘Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer.’

Het Koning Willem I College – waar de student zijn opleiding volgt – bevestigt dat de bedreiging heeft plaatsgevonden, zo meldt Omroep Brabant.

26 september was ook de dag dat alle ROC’s in Nederland hun leerlingen expliciet verboden hun uniform te dragen tijdens het reizen. Of het incident in Boxtel aanleiding is geweest voor dit verbod, of een reactie van de dader op het verbod, is onduidelijk.

Boven de mail staat: ‘Misschien handig voor jullie, zodat jullie kunnen aantonen dat er een reden voor nieuwe regelgeving is.’

Grijns

In de mail wordt ook een tweede aanval genoemd: ‘Donderdagmiddag in Deurningen is een personenauto ingereden op een groep studenten van het ROC.’ De studenten liepen daar onder begeleiding van een zogenoemde ‘onderofficier’, en waren allen gekleed in ‘militair tenue’.

Doordat de studenten in de berm doken, is een aanrijding voorkomen. De auto had twee inzittenden, beiden met ‘een Arabisch uiterlijk’. Na het incident reed de auto gewoon door. De onderofficier probeerde de man te stoppen, maar zag de bestuurder gas geven ‘terwijl deze een grijns op zijn gezicht had’.

Kamervragen

Het uitlekken van de mail leidde al snel tot Tweede Kamervragen. Zo willen Joram van Klaveren en Louis Bontes van VoorNederland opheldering – van minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie – over de aanvallen.

Ook willen ze weten of er meer van dit soort aanvallen zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.