nederland

‘Digitale schandpaal’ moet nepveteranen van parades weren

Door Tom Reijner - 22 oktober 2014

Oud-militairen maken zich steeds meer zorgen over de groei van nepveteranen die tijdens parades en defilés onterecht applaus krijgen van toeschouwers. Daarom heeft een aantal ex-soldaten een digitale ‘veteranenpolitie’ opgericht.

Onder de naam ‘Dutch Stolen Valor’ worden bedriegers op de gelijknamige Facebook-pagina met naam en toenaam genoemd. Ook verschijnen er foto’s, waarop de nepveteranen te zien zijn. Zondaars die plechtig beloven zich niet meer te laten zien op bijeenkomsten, worden weer verwijderd. Dat beloven de speurders, schrijft De Telegraaf woensdag.

Insignes

Op een van de foto’s is bijvoorbeeld een man te zien die bij de herdenking van operatie Market Garden in Arnhem medailles en insignes droeg die, bij nadere bestudering, helemaal niets te maken hadden met de strijd die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd geleverd.

De onderscheidingstekens bleken niet meer te zijn dan een vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid, het Vierdaagsekruis een rits jubileumonderscheidingen van organisaties van oud-militairen.

‘Veel onderscheiden veteranen hebben strijd geleverd voor hun medaille. Het doet pijn als je dan ziet dat het publiek klapt voor neppers met een hele rij blingbling, terwijl het stil blijft voor de echte helden met twee onderscheidingen,’ zeggen de oprichters van de speciale Facebook-pagina.

De initiatiefnemers van de ‘digitale schandpaal’ willen zelf niet dat hun namen openbaar worden gemaakt en spreken namens hun advocaat, mr. Sébas Diekstra. Ze willen anoniem blijven omdat de meesten werken voor het leger.

Defensie, hun werkgever, wil alleen kwijt dat het bij de nepveteranen veelal gaat om ‘wat sneue figuren’. Maar de boosheid bij de voormalige oud-strijders, die zich in verschillende missies voor Nederland hebben ingezet, kan Defensie zich goed voorstellen.

Bedriegers

De afgelopen jaren kwamen ook andere bedriegers in het nieuws. Zo was er Henk L., die verschillende keren in een rolstoel opdook bij een herdenkingsbijeenkomsten voor oud-militairen. Hij zou verwondingen hebben opgelopen tijdens de missie naar Srebrenica, maar werd door andere (oud-)soldaten helemaal niet herkend. Hij dook in 2012 ook op bij een Indië-herdenking.

De overheid probeert wel iets aan dit soort uitwassen te doen. Veteranen kunnen bijvoorbeeld een veteranenpas aanvragen, die hen heel wat voordelen en kortingen oplevert.

Mensen die bij het Veteraneninstituut staan ingeschreven als veteraan, krijgen de pas thuisgestuurd. En er is in 2003 een draaginsigne voor veteranen in het leven geroepen, dat symbool staat voor de waardering van veteranen, maar dat vooral ook dient als een herkenningsteken van veteranen onderling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.