nederland

Dit schip stuurt Nederland naar West-Afrika om te helpen in ebola-strijd

Door Elif Isitman - 24 oktober 2014

Het nieuwe Nederlandse marineschip de Karel Doorman vaart binnenkort met hulpgoederen naar West-Afrika voor de strijd tegen ebola. Het schip vertrekt over iets minder dan twee weken.

Dat schreven ministers Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking en Jeanine Hennis (VVD) van Defensie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Karel Doorman is het grootste schip van de Nederlandse marine. Het schip is bijna 205 meter lang en wordt door de marine gebruikt als bevoorradings- en logistiek ondersteuningsschip. De Karel Doorman zal goederen vervoeren van EU-landen, internationale organisaties en hulporganisaties.

Het gaat onder meer om medische hulpgoederen, beschermende kleding voor artsen en verpleegkundigen en mobiele klinieken. De goederen worden verpakt in vijftig containers en ruim honderd voertuigen. Het schip zal waarschijnlijk rond 20 november aanmeren in West-Afrika.

Contact

Het sturen van een schip met Nederlandse bemanning naar door ebola getroffen landen kan een zeker risico met zich meebrengen. De bemanning zou bijvoorbeeld besmet kunnen raken en het virus mee naar Nederland kunnen nemen. Hoe hoog is de kans op contact tussen de Nederlandse bemanning van het schip en ebola-patiënten?

Volgens Hennis valt het wel mee. ‘Dat Nederlanders daar voet aan wal gaan zetten, kan niet worden uitgesloten. Maar het werk dat zij daar gaan doen, is wel iets anders dan bijvoorbeeld het opbouwen van kampementen voor ebola-slachtoffers, dat andere landen daar nu aan het doen zijn. (…) Andere landen die daar militairen hebben, kijken natuurlijk heel goed naar de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en dat zullen wij ook doen. Het kan niet zo zijn dat onze mensen daar onnodig risico lopen,’ zei de minister eerder tegen RTL Nieuws.

Beoordelen

Voordat de goederen aangenomen worden moet eerst nog worden beoordeeld of ze wel echt nodig zijn in de landen Sierra Leone, Guinee en Liberia. Dit zijn de landen die het hardst zijn getroffen door de ebola-uitbraak.

‘Het gaat erom dat de juiste spullen naar de juiste plek gaan. Een goede afstemming is en blijft dus belangrijk,’ zei minister Ploumen vrijdag.

Het kabinet bood een aantal weken geleden de Karel Doorman aan de EU en de VN aan om mee te helpen in de strijd tegen ebola. De Europese Commissie betaalt 55 procent van de transportkosten van het schip. Nederland betaalt de rest.

Nederland heeft tot nu toe al 35 miljoen euro vrijgemaakt voor de strijd tegen ebola. Dat bedrag is inclusief de 5 miljoen euro aan hulpgoederen die de Karel Doorman zal transporteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.