nederland

Gaat vrouwenhandelaar Saban Baran de Turkse cel in?

Door Tom Reijner - 10 oktober 2014

De in Nederland veroordeelde crimineel loopt al vijf jaar onbekommerd rond in Turkije. De autoriteiten daar gaan nu mogelijk over tot actie om Baran aan te pakken.

Hoe lang mag de beruchte vrouwenhandelaar Baran nog vrij rondlopen in Turkije? Waarom doen de autoriteiten in dat land niets om deze crimineel in de kraag te vatten, vroegen velen, waaronder de Tweede Kamer, zich de laatste tijd af.

‘Het wordt nu wel eens tijd dat de Turkse ambassadeur tekst en uitleg geeft over waarom ze deze man niet oppakken,’ zei bijvoorbeeld CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tegenover De Telegraaf vorige week.

Zorgeloos

Zijn partij stelde samen met de VVD, PvdA, D66 en SP vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over het zorgeloze bestaan van Baran in Turkije.

De Duits-Turkse crimineel werd in 2008 door de rechtbank van Almelo veroordeeld tot zeven en een half jaar celstraf voor vrouwenhandel, mishandeling en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Maar een jaar later wist hij te ontsnappen tijdens een onbegeleid verlof dat hem was toegekend om zijn pasgeboren baby te bezoeken. Baran nam de wijk naar Turkije, waar hij sindsdien verblijft.

Boos

In een brief die de minister vrijdag aan het parlement stuurde, zegt hij zich erg boos te maken over de zaak. Opstelten deelt de  ‘maatschappelijke verontwaardiging’ dat Baran nog altijd op vrije voeten is. Het leed dat Baran ‘zijn slachtoffers heeft berokkend, zou het onverteerbaar maken als hij erin slaagt de hem opgelegde straf te ontlopen,’ schrijft hij.

Opstelten wil dat de man de straf ondergaat die hem door de Nederlandse rechter is opgelegd en ‘daarop bestaat nu zicht’: de rechtbank in Istanbul buigt zich woensdag over het uitvoeren van de straf van de crimineel, zegt Opstelten.

‘Zodra deze rechterlijke procedure is afgerond, beschikt Turkije over een grondslag om B. aan te houden met het oog op strafexecutie.’

Strand

Omtzigt is blij met het nieuws. Maar hij is niet tevreden. Hij wil onder meer weten waar de rest van de bende uithangt en of er ooit nog wat komt of gekomen is van de terugbetaling van de 3 miljoen euro die het gezelschap met zijn misdadige praktijken heeft verdiend – want die terugbetaling maakte deel uit van de veroordeling.

Het moet overigens niet erg moeilijk zijn Baran op te pakken. De man, die leiding gaf aan een bende die handelde in seksslaven en grof geweld tegen vrouwen gebruikte, slijt zijn dagen op het strand rond de Turkse badplaats Antalya.

Ook bezoekt hij onbekommerd pretparken, winkelcentra en voetbalstadions, schreef De Telegraaf. Daar doet hij uitgebreid verslag van op Facebook, meldde GeenStijl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.