nederland

Iets voor u? Jumbo verkoopt binnenkort eetbare insecten

Door Shari Deira - 30 oktober 2014

Wie een biefstuk of gehaktbal zat is, kan vanaf volgend jaar terecht bij de Jumbo. De supermarktketen gaat dan in alle winkels eetbare insecten aanbieden.

De Jumbo-winkels in Groningen en Haren verkopen al vanaf aanstaande vrijdag insecten. Volgens Jumbo zijn insecten ‘een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie’.

Insecten

Jumbo is naar eigen zeggen de eerste supermarktketen die eetbare insecten gaat aanbieden. Behalve dat het gezond is, denkt Jumbo met het eten van insecten ook iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld.

Dat de supermarktketen insecten gaat verkopen, is eigenlijk niet zo vreemd. Er wordt al langer geëxperimenteerd met het eten van insecten. Insecten worden gezien als het voedsel van de toekomst. Iets waar ondernemers handig op inspringen, schreef maandblad Elsevier Juist eerder.

Er zijn speciale insecten kookworkshops en er zijn restaurants die de krioelende beestjes op de menukaart hebben. In Nederland zijn er vier bedrijven die insecten kweken, maar supermarkten verkopen het nog niet.

Nederlanders die insecten willen eten, kunnen daarvoor terecht bij webwinkels.

Eiwitten

Is het eten van insecten ook gezond? Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met rund- en varkensvlees. Net als traditioneel vlees bevatten insecten veel eiwitten, vetzuren, ijzer en vitaminen. Ook zitten er eiwitten in de kleine beestjes, die een bloeddrukverlagende werking hebben.

En dan is er nog het wereldvoedselprobleem. Professor Arnold van Huis, van de Wageningen Universiteit en schrijver van Het Insectenkookboek, zegt dat insecten een ‘uitstekende bijdrage’ kunnen leveren aan het tekort aan dierlijke eiwitten.

Hoewel het in het Westen nog vrij ongewoon is om insecten te eten, in landen als Thailand en Colombia is het de normaalste zaak van de wereld. Zo zijn in Colombia dikke mieren een populaire snack en de krekel in Thailand en Cambodja.

Volgens Van Huis kunnen bijna tweeduizend soorten insecten worden gegeten. ‘Die bevatten ruim 30 tot 70 procent eiwitten, goede vetzuren en een hoog ijzergehalte,’ zegt hij op de website van de Wageningen Universiteit.

Van Huis zei eerder dat insecten vanaf 2020 gewoon in de supermarkt liggen. Dat is dus al in 2015 het geval. Hoe het assortiment van de Jumbo eruit zal zien, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.