nederland

‘Instanties lieten verdachte steekpartij Voorburg in de kou staan’

Door Shari Deira - 14 oktober 2014

De moeder van de zestienjarige Anthony D. zou naar diverse instanties zijn gestapt omdat haar zoon werd gepest, maar die lieten haar ‘in de kou’ staan. ‘De wijkagent, de school, jeugdzorg. Nergens vond zijn moeder de afgelopen jaren gehoor.’

Een buurman zegt dinsdag in De Telegraaf dat de moeder van Anthony ‘ook opgelucht’ is dat haar zoon zichzelf niets heeft aangedaan na het incident.

Buitenbeentje

Advocaat Hajé Weisfelt zei maandag al dat Anthony jarenlang is gepest. ‘Hij werd gepest en niet zo’n beetje ook.’ Uit diverse schoolverslagen blijkt dat de jongen uit Rijswijk vaak het buitenbeentje was. Hij had een bijbaantje bij de Albert Heijn en werd daar pas nog opgewacht door een groep pesters.

De buurman uit in de krant zijn medeleven voor de nabestaanden van het slachtoffer, de vijftienjarige Wesley. ‘Voor hen is het verschrikkelijk, laat dat duidelijk zijn. Maar het verhaal heeft nog een andere kant. Dit gezin is ook kapot.’

Volgens de buurman was Anthony ‘zwaar depressief‘, maar ‘in z’n hart een heel lieve jongen’. ‘Hij droeg z’n moeder op handen. Sprak haar aan met u. Zijn leven bestond uit naar school gaan en zijn werk bij Albert Heijn. Verder zat hij binnen achter zijn computer.’

Moeder

Buurtgenoten vertellen over de diverse meldingen die zijn gedaan, omdat Anthony werd gepest. ‘De wijkagent wist ervan. Op school gebeurde hetzelfde. Anthony’s moeder heeft dat ook gemeld, maar er werd niets mee gedaan. Op dit moment is ze dus vooral boos.’

De rechter-commissaris verlengde maandag het voorarrest van Anthony met twee weken. Weisfelt zei in RTL Late Night dat het Openbaar Ministerie de ambitie heeft om rond februari-maart te beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Naar verwachting zal Anthony deze periode in hechtenis blijven. De jongen heeft meteen na zijn aanhouding een bekentenis afgelegd, al blijft het voor hem onduidelijk wat er precies is gebeurd. Weisfelt zegt dat het nooit de bedoeling is geweest van zijn cliënt om het slachtoffer te doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.