nederland

Media 1 oktober: ‘Obama in lift met gewapende man’ en meer

Door Tom Reijner - 01 oktober 2014

Opnieuw een schandaal rond de beveiliging van president Barack Obama. En een verhaal over ‘Jihad Jordi’, die dinsdag werd aangehouden. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 1 oktober.

* De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder deze maand in een lift oog in oog gestaan met een gewapende man, schrijft The Washington Post op basis van bronnen bij het Witte Huis. Deze private beveiliger was al drie keer veroordeeld voor mishandeling en geweldpleging.

Het voorval vond plaats op 16 september, toen Obama een gezondheidscentrum bezocht in Atlanta. De man, die een vuurwapen bij zich had, filmde de president met zijn mobiele telefoon. Toen hij daar niet mee stopte, werd hij door z’n baas, die ook in de lift stond, op staande voet ontslagen.

Vervolgens kwam het wapen tevoorschijn – een grote onaangename verrassing voor de agenten van de veiligheidsdiensten. Het nieuwe incident volgt op een schandaal in het beveiligingssysteem rond de president en zijn familie. Een man wist twee weken terug over het hek van het Witte Huis te klimmen en diep door te dringen in de ambtswoning.

* Het AD schrijft vanochtend over ‘Jihad Jordi‘, die dinsdag werd aangehouden omdat hij in Syrië een training tot terrorist zou hebben gevolgd. Of hij dat in het Arabische land heeft gedaan of ‘gewoon’ in Den Haag wil niemand vertellen, meldt de krant. Zeven jaar geleden deed hij nog mee aan een X-factor, een talentenjacht op tv.

Nu zit AbdulRahman Abu Moussa, zoals hij zichzelf noemt, in de gevangenis. Zijn vrouw, een Antilliaanse die zich bekeerde tot de islam, is achtergebleven met hun zoontje en dochtertje.

* De Telegraaf en het AD besteden aandacht aan de afpersingszaak rond Linda en John de Mol. Wie is toch de man die de bekende broer en zus heeft bedreigd? Alleen al de afgelopen weken ontving de familie vier dreigbrieven, schrijft De Telegraaf, waarvan er drie werden achtergelaten onder bakstenen in Zeist en Huizen.

De vierde werd bezorgd door een banketbakker uit Blaricum, tevens de woonplaats van John de Mol. De bestelling werd gedaan door een oudere man van ongeveer een jaar of zeventig, weet het AD. De compositietekening van de verdachte is gisteren verspreid. Het publiek wordt gevraagd om mee te denken. Intussen stromen de tips over de zaak binnen.

* Lokale Rabobanken zijn bang hun zelfstandige positie te verliezen nu het hoofdkantoor van de coöperatieve bank de controle en naleving van regels wil weghalen bij de individuele banken, meldt Het Financieele Dagblad vanochtend.

Rabobank bevestigt dat één van de opties is om voortaan verder te gaan met een centrale bankvergunning, terwijl alle 121 aaneengesloten banken nu nog een eigen vergunning hebben. Een werkgroep onder leiding van Rabo-bestuurder Rien Nagel en Theo Camps, president-commissaris van Rabo regio Nijmegen, onderzoekt de mogelijkheden de structuur van Rabobank te herzien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.