nederland

Media 15 okt: zorgen Oostvaardersplassen, en zoektocht MH17

Door Shari Deira - 15 oktober 2014

Nu de winter voor de deur staat, dreigt opnieuw massale sterfte onder konikpaarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen. En de Tweede Kamer wil duidelijkheid over de zoekteams op de rampplek van vlucht MH17. Het mediaoverzicht van 15 oktober.

* Natuurbeschermingsorganisaties zeggen in De Telegraaf dat het experimentele beheersplan voor de Oostvaardersplassen is mislukt. Doordat het gebied hermetisch is afgesloten en in de winter geen voedsel en beschutting tegen de kou is, dreigt sterfte van een groot aantal grazers.

In de winter van 2012-2013 stierven er volgens natuurorganisaties liefst 1.800 grazers de hongerdood. Vereniging Het Edelhert vindt dat het aantal grote grazers moet worden teruggebracht.

* Uit een rondgang van nu.nl blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer duidelijkheid wil over waarom de Oekraïense organisatie voor rampenbestrijding op zoek is gegaan naar spullen van slachtoffers van vlucht MH17.

VVD en ChristenUnie willen weten waarom de Oekraïners wel in het gebied kunnen zoeken, terwijl de Nederlandse missie niet kan terugkeren. D66 vraagt zich af waarom het kabinet niet veel eerder toenadering heeft gezocht tot de Oekraïense zoekteams.

*De Telegraaf en het AD zijn eruit: Guus Hidding moet zijn functie als bondscoach neerleggen. Op de voorpagina van het AD staat in grote letters, ‘Ons advies: Hiddink stap op!’ en op de voorpagina van De Telegraaf staat: ‘Verlos Hiddink uit zijn lijden’.

Oranje heeft onder Hiddink drie van de vier wedstrijden verloren. De KNVB heeft al laten weten snel een gesprek te willen met Hiddink en zijn technische staf.

* Zuid-Korea en Noord-Korea hebben voor het eerst sinds 2007 op hoog militair niveau overleg gevoerd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van parlementaire bronnen. Het overleg had woensdag plaats in het dorp Panmunjom in de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea’s.

Hoge militairen zouden onder meer hebben gesproken over de omstreden zeegrens in de Gele Zee. De landen zijn het daar nooit over eens geworden na de Koreaanse oorlog (1950-1953).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.