nederland

Media 17 okt: moordenaars ontlopen straf, en energieprijs lager

Door Shari Deira - 17 oktober 2014

Moordenaars ontlopen vaker hun straf omdat zij door gebrek aan forensisch onderzoek niet worden gepakt. En klanten van prostituees die onder dwang werken zouden een maximale celstraf moeten krijgen van vier jaar. Het mediaoverzicht van 17 oktober.

* Bij verdachte sterfgevallen blijft pathologisch onderzoek te vaak uit omdat daar onvoldoende financiële middelen voor zijn, meldt De Telegraaf. Forensisch experts en onafhankelijke pathologen spreken hierover hun zorg uit en worden gesteund door de Tweede Kamer.

‘Nederland staat onderhand voor de keus; ophouden met bezuinigen op gerechtelijke secties of voor lief blijven nemen dat slachtoffers van misdrijven onder de noemer zelfmoord of ongeval te ruste worden gelegd,’ zegt directeur Sebastiaan Huntjes van het forensische lab TMFI.

* Met een initiatiefwet die PvdA, SP en ChristenUnie vandaag presenteren, willen de partijen uitbuiting van prostituees tegengaan. Wie een prostituee die werkt onder dwang bezoekt, zou een maximale celstraf van vier jaar moeten krijgen of een boete van 20.000 euro, meldt de Volkskrant.

De initiatiefnemers van de wet hopen dat er een ‘normatieve werking’ van de wet uitgaat. Klanten zouden worden aangemoedigd om misstanden te melden.

* De prijzen voor gas en stroom gaan per 1 januari omlaag, omdat de marktprijzen aanzienlijk zijn gedaald, meldt het AD. Eneco en Essent bevestigen de tariefverlaging, Nuon heeft nog niets besloten. Gas kost nu eenvijfde minder dan een jaar geleden. Dat komt doordat er grote voorraden zijn, en er weinig vraag naar is.

* Een man uit de Australische stad Bunbury heeft drie dagen rondgelopen met een tropische spin in zijn lichaam. Het beestje kwam het lichaam van de man binnen via een litteken op zijn buik, meldt de Australische krant Western Australia Today.

De krant spreekt van een ‘verschroeiende ervaring’ voor Dylan Thomas. De spin greep zijn kans toen Thomas op vakantie was op Bali. Op foto’s is een rood spoor te zien vanaf zijn navel tot zijn borst: de weg die de spin onderhuids had afgelegd.

* De Nationale Politie dreigt jonge agenten kwijt te raken, omdat ze ontevreden zijn over hun werkzaamheden, meldt de gratis krant Metro. Jonge dienders hebben geen zin om als ‘gatenvuller’ te dienen.

‘Hier zijn we geen agent voor geworden,’ is een veelgehoorde klacht bij de jeugdafdeling van politiebond ACP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.