nederland

Media 2 oktober: ‘vertrouwelingen Samsom lopen weg’ en meer

Door Tom Reijner - 02 oktober 2014

De VVD maakt zich zorgen: PvdA-leider Diederik Samsom zou steeds meer vertrouwelingen kwijtraken. En grote fraude met overheidsgeld. Dit is het mediaoverzicht van donderdag 2 oktober:

* De Telegraaf heeft een verhaal over het wegvallen van steun voor PvdA-leider Diederik Samsom. Dat leidt tot zorgen bij coalitiepartner VVD, schrijft de krant, omdat alle leden van ‘team Samsom’, waarmee hij in 2012 de tweede partij van het land werd, opstappen of dat binnenkort zullen doen.

Ook koos de PvdA-fractie deze week voor een ander Kamerlid in het fractiebestuur dan de door Samson gewenste kandidaat. Het gaat om de aanstelling van Khadija Arib, die daarmee de voorkeur zou hebben gekregen boven de vertrouweling van Samsom, Attje Kuiken. Bij de liberalen wordt gesproken van een ‘motie van wantrouwen’ richting de PvdA-leider, meldt De Telegraaf.

* ICT-bedrijf Ordina heeft op grote schaal gefraudeerd met aanbestedingen van de overheid. blijkt uit honderdduizend e-mails van Ordina-medewerkers die onderzoeksprogramma Zembla in bezit heeft. ICT-projecten van de overheid kosten tientallen miljoenen. Door de fraude is er mogelijk veel te veel geld aan ICT-opdrachten uitgegeven.

De geheime e-mails hadden gewist moeten worden, maar één medewerker deed dat niet. Een klokkenluider speelde de e-mails door aan Zembla. Hoogleraar Chris Jansen spreekt in het tv-programma, dat vanavond wordt uitgezonden, van een ‘tweede bouwfraude’.

* De omstreden wetenschapper Diederik Stapel, die in 2011 werd geschorst voor uitgebreide wetenschapsfraude, is weer aan het werk. Hij is sinds kort docent op de Fontys Academy for Creative  Industries in Tilburg, meldt Omroep Brabant. ‘Hij is inderdaad docent op een soort freelance basis, zegt Nick Welman van Fontys.

Stapel geeft het vak sociale filosofie. De voormalige wetenschapper Diederik Stapel werkte als sociaal psycholoog voor universiteiten in Tilburg, Amsterdam en Groningen, totdat in 2011 naar buiten kwam dat hij jarenlang op grote schaal onderzoeksgegevens uit zijn duim had gezogen.

* Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, heeft geprobeerd om ex-PVV’ers te werven voor haar nieuwe Europese partij, schrijft het AD vanochtend. Maar Louis Bontes en Joram van Klaveren, die eerder uit de PVV-fractie stapten, zouden niet op het verzoek van Le Pen zijn ingegaan.

Ook PVV-leider Geert Wilders voelt er volgens de krant niets voor om zich aan te sluiten bij haar beweging ‘Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF). Dat is een probleem voor Le Pen, omdat zij daardoor een flink bedrag aan subsidies dreigt mis te lopen. Een Europese partij krijgt enkel geld als parlementariërs uit een kwart van de lidstaten zich aansluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.