nederland

Mediaoverzicht 14 okt: proces Decembermoorden niet hervat, en meer

Door Shari Deira - 14 oktober 2014

Het Surinaamse proces over de Decembermoorden wordt niet heropend. En dertigduizend medewerkers in de zorg verliezen hun baan door bezuinigingen. Het mediaoverzicht van 14 oktober.

* Het verzoek van de nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname is door de Krijgsraad afgewezen, meldt onder meer de Surinaamse krant De Ware Tijd.

De nabestaanden vroegen de krijgsraad om het proces tegen president Desi Bouterse en andere verdachten te hervatten. Het proces viel stil nadat er door het Surinaamse parlement een amnestiewet werd aangenomen, die verdachten van de Decembermoorden vrijstelt van vervolging.

* Vooral door de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de provincie verdwijnen 30.000 banen, meldt het AD. Deze voorspelling is positiever dan die van een jaar geleden. Toen berekende een onderzoeksbureau nog dat de werkgelegenheid in de zorg met 54.000 banen zou dalen.

Het aantal banen dat verdwijnt, valt lager uit door plannen van de sociale partners. Die zijn van plan medewerkers om te scholen en aan nieuw werk te helpen.

* De moeder van Anthony D. (16), die vrijdag de vijftienjarige Wesley doodstak op een school in Voorburg, is diverse keren naar instanties gestapt omdat haar zoon werd gepest, maar die lieten haar ‘in de kou’ staan, zegt een buurman tegen De Telegraaf. ‘De wijkagent, de school, jeugdzorg. Nergens vond zijn moeder de afgelopen jaren gehoor.’

* Internetbedrijven voelen zich door de overheid gedwongen tot censuur en het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting. De gezamenlijke internetbranche verwijt het ministerie van Veiligheid en Justitie dit, meldt Het Financieele Dagblad.

Opsporingsinstanties zouden providers en hosters steeds vaker een bepaalde site op zwart zetten zonder dat daar een gerechtelijke toets aan voorafging. Het gaat onder meer om websites waarmee een ‘gewelddadig gedachtegoed’ wordt verspreid.

* Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven blijkt dat één op de tien vrouwen bij een second opinion een andere diagnose krijgt als het gaat om borstkanker. Nog eens 15 tot 20 procent van de vrouwen krijgen de tweede keer dat ze een arts raadplegen een ander behandelplan aangeboden, meldt De Telegraaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.