nederland

Mediaoverzicht: hypotheekrente blijft maar dalen en meer

Door Servaas van der Laan - 25 oktober 2014

De maandelijkse lasten voor huizenkopers worden met de maand goedkoper. En honderden beleggers zijn gedupeerd in nieuw piramidefonds.

  • Een hypotheek voor huizenkopers wordt elke maand wat goedkoper. Door ontwikkelingen op de financiële markten blijven de rentetarieven maar dalen. Ze zijn historisch laag, zo meldt De Telegraaf. De meeste huizenbezitters merken dit echter nog niet in hun maandlasten, omdat zij hun rente jaren geleden voor een hoog tarief hebben vastgezet. Medio oktober is de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast met NHG nog slechts 3,15 procent, blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau MoneyView. Vooral starters op de woningmarkt profiteren van de steeds lagere rentetarieven. Zij kunnen nu op het meest voordelige moment een huis kopen.
  • Meer dan 650 Nederlanders gingen in totaal voor ruim 25 miljoen euro het schip in door een exotisch beleggingsproduct. Ze spreken van een nieuw piramideschandaal en hebben aangifte gedaan tegen het Arnhemse investeringsfonds Centurion Vastgoed. Daarover schrijft het AD. Het investeringsbedrijf haalde ruim 30 miljoen euro op. Het geld zou worden gestoken in de bouw van luxe vakantieparken in Costa Rica. De belegger werd ruim 8 procent rendement beloofd. Centurion Vastgoed kon zich jarenlang aan de controlerende rol van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onttrekken, maar in 2013 greep de waakhond toch in. Toen de Stichting Beleggersbelangen Centurion na het faillissement een deel van de administratie in handen kreeg, bleken 25 miljoen euro te zijn verdwenen. Er was sprake van torenhoge declaraties door de directie en er werden tonnen overgeboekt naar BV’s die op de naam staan van directieleden.
  • Door de accijnsverhoging op diesel en lpg gaan dit jaar en volgend jaar tussen 7.200 en 8.200 banen verloren. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van brancheorganisatie BOVAG, zo meldt De Persdienst. De accijnsverhoging kost direct 700 banen bij tankstations, maar de indirecte effecten zijn volgens BOVAG veel groter. Omdat inwoners uit de grensstreken en internationaal opererende transporteurs vaker buiten Nederland tanken, valt de omzet voor Nederlandse tankstations flink lager uit. Uit het onderzoek blijkt verder dat die hogere accijnzen in eigen land naast het verlies van 700 banen bij tankstations ook leiden tot verlies van 5500 banen, doordat hogere accijns de koopkracht verlaagt. Bij 5500 extra werkloosheidsuitkeringen leidt dit tot een extra uitgavenpost voor de rijksoverheid van 137 miljoen euro, aldus Panteia in het rapport.
  • Patiënten krijgen vaak valse hoop door medisch nieuws in kranten, op tv en internet. Artsen vinden het vervelend dat hun patiënten door opgeblazen of foutieve berichten een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte en de behandelingsmogelijkheden. Dat blijkt uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant. Steeds vaker moeten artsen berichten ontkrachten over een wonderpil of de zoveelste doorbraak waarop patiënten hun hoop hebben gevestigd. Bijna 60 procent van de artsen geeft aan dat patiënten de afgelopen week zijn teruggekomen op nieuws uit de media. Ruim driekwart ervaart soms of geregeld druk van patiënten na een publicatie in de media.
  • In Raqqa, het bolwerk van de terroristische organisatie Islamitische Staat, kijkt men niet meer op van een onthoofding meer of minder. The Daily Mail toont een video waarop vrouwen te zien zijn die langs ontzielde en onthoofde lichamen op straat lopen zonder op of om te kijken. Het dumpen van lichamen midden op straat wordt er kennelijk vrij normaal gevonden. Toch schijnen er nog altijd westerse moslims te zijn die graag die kant op willen gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.