nederland

Mediaoverzicht: VVD wijst leasetaks af, en minder blauwe enveloppen

Door Shari Deira - 27 oktober 2014

De VVD in de Tweede Kamer wil niet instemmen met een plan van de eigen staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) om leaserijders zwaarder te belasten. En het eind van de blauwe envelop is nabij. Het mediaoverzicht van 27 oktober.

* Wiebes is van plan om vanaf 2016 alle contracten voor leaseauto’s in het hoogste bijtellingtarief van 25 procent te laten vallen. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt tegen De Telegraaf dat dit niet gaat gebeuren.

Volgens Neppérus is Wiebes doof voor kritische geluiden uit zijn eigen partij. De autobranche en leaserijders verzetten zich al langer tegen het plan. ‘Onze kritiek is blijkbaar niet gehoord. Onze fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doen.’

* Het aantal blauwe en witte enveloppen dat de Belastingdienst verstuurt, wordt flink teruggedrongen. Staatssecretaris Wiebes wil de regels aanpassen, zodat naast een digitaal bericht geen brief meer verplicht is, meldt het AD.

Het aantal brieven moet hiermee met elf miljoen euro per jaar omlaag gaan. Burgers krijgen vanaf volgende week het verzoek om hun account te activeren op mijnoverheid.nl en zodra de wetgeving rond is, volstaat een online bericht.

* Als het aan de PvdA ligt, komt er bij justitie een gespecialiseerde eenheid die de strijd aangaat met matchfixing. Deze eenheid moet zich ook bezighouden met witwassen en fraude, staat in een initiatiefwet van de partij, meldt de Volkskrant.

Volgens de PvdA verloopt de bestrijding van fraude en matchfixing in de sport niet goed, doordat het bij justitie geen prioriteit heeft. Effectievere opsporing moet daar verandering in brengen.

* Televisiepersoonlijkheid Linda de Mol zegt in het televisieprogramma Jinek dat ze denkt dat zij en haar broer John er goed aan hebben gedaan om de publiciteit te zoeken over de bedreigingen en afpersingspogingen aan hun adres.

De Mol zegt dat haar kinderen een ‘heel pittig’ jaar achter de rug te hebben. Haar kinderen konden niet uitleggen waarom zij niet met de fiets naar een feestje mochten. ‘Als je veertien en zeventien bent, is dat heel belastend.’

* Schutter Michael Zehaf-Bibeau, die vorige week een militair doodschoot in Canada, zou kort voor de aanval een video hebben opgenomen. Op de beelden verwijst de man naar het Canadese buitenlandbeleid als reden voor de schietpartij, zegt een bron rond het onderzoek tegen CBC News.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.