nederland

Nederland maakt zich op voor eerste #storm in deze herfst

Door Tom Reijner - 21 oktober 2014

Dit weekeinde was het nog warm en (op de meeste plekken) zonnig, maar het weer is nu radicaal omgeslagen. Storm, zeer zware windstoten en regen bepalen het weerbeeld.

De temperatuur is inmiddels al flink gezakt – dinsdag is het nog maar 12-13 graden – en zal nog verder dalen. Maar bovenal trekt de wind aan.

Vanavond kan de wind aan de noordkust tijdelijk stormkracht bereiken en ook in het binnenland is er kans op zeer zware windstoten, die in het noorden misschien wel 110 km/uur kunnen halen. Dat gebeurt naar verwachting vanaf 21.00 uur, weet RTL Nieuws.

Hagel en onweer

Het stormweer gaat gepaard met stevige buien die van west naar oost over het land trekken. Daarbij is kans op hagel en onweer.

Rijkswaterstaat waarschuwde weggebruikers, campingeigenaren en veehouders gisteren al voor de gevolgen die de storm kan hebben. Op de weg moet tijdens de avondspits rekening gehouden worden met gevaarlijke omstandigheden. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor grote delen van het land.

Ook woensdag is er nog veel wind, maar die neemt in de loop van de dag verder af. De storm is het ‘staartje’ van orkaan Gonzalo, die vorige week toesloeg op Bermuda, een eiland midden in de Atlantische Oceaan, gelegen langs de Amerikaanse Oostkust.

Hoogwater

De waterschappen bereiden zich vanwege het onstuimige herfstweer voor op het verwachte hoge water, dat door de combinatie van storm en springtij flink kan worden opgestuwd in de nacht van dinsdag op woensdag.

In Delfzijl, in het noordoosten van het land, wordt bijvoorbeeld een waterstand verwacht die 2,5 meter hoger ligt dan gebruikelijk.

De dijkdoorgangen zullen daarom dichtgaan, melden de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s in Groningen. Ook op Texel worden maatregelen genomen. In de rest van Nederland zijn maatregelen vooralsnog niet nodig. Zo geven waterschap Rijnland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en waterschap Scheldestromen alleen aan dat ze extra alert zijn.

Omvallende boom

Ook in andere landen in Europa zorgt het slechte weer voor overlast. Zo werd in de Britse hoofdstad Londen een voetganger geraakt door een omvallende boom.

De vrouw is aan haar verwondingen overleden. Op vliegveld Heathrow is een aantal vluchten geannuleerd. Andere luchthavens in Groot-Brittannië melden geen noemenswaardige problemen, schrijft BBC. Ook KLM heeft een aantal vluchten geannuleerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.