nederland

Nederlandse staat moet zich verantwoorden voor vlucht MH17

Door Servaas van der Laan - 10 oktober 2014

Het zijn niet alleen Tweede Kamerleden, journalisten en kritische burgers die vraagtekens zetten bij de manier waarop de Nederlandse overheid handelt in de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Ook onder nabestaanden groeit de frustratie. Een deel stapt zelfs naar de rechter.

Over de waardige manier waarop de meeste Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17 naar hun geboortegrond werden gebracht, kreeg de Nederlandse overheid terecht veel lof. Ook het Nederlands Forensisch Instituut, dat overuren draait om ieder slachtoffer zijn of haar naam terug te geven, wordt alom geprezen.

Zorgen

Maar bijna drie maanden nadat Malaysia Airlines vlucht MH17 voorgoed van de radar verdween, liggen er vermoedelijk nog altijd menselijke resten en persoonlijke spullen in de crashzone. Om niet te spreken van de brokstukken die een cruciale rol spelen in de schuldvraag. Het staat vrijwel vast dat het toestel uit de lucht is geschoten, maar door wie is nog volstrekt onduidelijk.

Onder verschillende Kamerleden, journalisten en kritische burgers bestaan al langer zorgen over de Nederlandse aanpak die zich hoofdzakelijk op Oekraïne als onderhandelingspartner lijkt te richten. Maar ook de directe nabestaanden, die zich tot nu begrijpelijkerwijs relatief stil hielden, raken steeds meer gefrustreerd.

Zuurstofkapje

Die gevoelens kwamen tot uitbarsting toen ze minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdagavond op tv hoorde zeggen dat er een slachtoffer was gevonden met een mondkapje op. ‘Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen,’ zei Timmermans waarmee hij de suggestie wekte dat er inzittenden van de Boeing 777 waren die de ramp bij volle bewustzijn hebben meegemaakt.

Die opmerking viel slecht bij nabestaanden. ‘Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren,’ zegt een woordvoerder van Stichting MH17 in De Telegraaf.

Aanklacht

De in deze stichting verbonden nabestaanden verwijten de staat ‘grove nalatigheid’ en ‘onzorgvuldigheid’ bij het afwikkelen van de ramp met vlucht MH17. Advocatenkantoor Van der Groen gaat de staat namens de stichting aanklagen. ‘We stellen de staat aansprakelijk voor de immateriële schade,’ zegt advocaat Bob van der Groen in de krant. ‘Ook omdat er nog steeds geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek’.

Dat onderzoek laat ook nog wel even op zich wachten. Volgens minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) is het nog altijd te onveilig in het gebied. Vermoedelijk zal er tot na de winter moeten worden gewacht, totdat de missie onder leiding van Nederland kan terugkeren in de Donetsk-regio.

Tot die tijd zullen de nabestaanden geduld moeten tonen. Aansprakelijkheidsrechtadvocaten zullen hun pijlen intussen steeds meer gaan richten op partijen waarbij schadevergoedingen te halen zijn. KLM, Malaysia Airlines, maar ook de Nederlandse staat zullen daarbij niet worden gespaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.