nederland

Oud-ALS-directeur geeft toe: ik stal geld uit de kas

Door Shari Deira - 08 oktober 2014

Voormalig directeur Eric Nolet van stichting ALS Nederland heeft bekend dat hij een greep heeft gedaan uit de kas van de stichting. Hij deed dit naar aanleiding van een artikel in weekblad Elsevier over de diefstal.

‘Ik heb destijds gedurende mijn extreem drukke werkzaamheden voor stichting ALS persoonlijk in financiële problemen terechtgekomen,’ laat Nolet weten aan RTL Nieuws.

Rekening

Nolet zegt dat hij in januari uit eigen beweging naar de voorzitter van de raad van toezicht is gestapt om zijn daad te melden. De oud-directeur van stichting ALS maakte 92.000 euro van de stichting over naar zijn eigen rekening.

Hij zegt dat hij het bedrag op eigen initiatief heeft teruggestort en ook zelf is afgetreden als directeur. Arnout Bloys van Treslong van de raad van toezicht van de stichting schetst deze week in Elsevier een ander beeld.

‘Eind januari ontdekte onze accountant dat de toenmalige directeur 92.000 euro naar zijn eigen rekening had overgemaakt. We hebben hem binnen drie dagen op non-actief gezet.’

Ook voorzitter van de raad Marguerite Soeteman-Reijnen gaat in Elsevier in op de diefstal. ‘We hebben hiervan opgestoken dat we de touwtjes nog strakker in handen moeten houden. Dit was een hard leermoment.’ De stichting heeft een verklaring verspreid naar aanleiding van het artikel.

IJskoud

Stichting ALS Nederland werd enkele maanden geleden overvallen over de succesvolle actie IceBucketChallenge die kwam overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Diverse beroemdheden doneerden geld voor onderzoek naar ALS en gooiden een emmer ijskoud water over zich heen.

Wie meedeed aan de uitdaging, nomineerde anderen die ook een emmer water over zich heen moesten gooien. De actie was een groot succes op sociale media en zorgde voor een donatie in Nederland van 1,8 miljoen euro.

‘Onze organisatie was er niet op berekend. Geregeld was onze website uit de lucht. Maar we zijn dolblij met het cadeau van 1,8 miljoen euro. Het is ook een fraaie illustratie van wat sociale media vermogen,’ vertelt Soeteman-Reijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.