nederland

Verdachte Gerard T. blijft zwijgen over Utrechtse serieverkrachtingen

Door Elif Isitman - 27 oktober 2014

Maandag verscheen Gerard T. uit Nieuwegein, de vermeende Utrechtse serieverkrachter, voor de rechtbank in Utrecht. Hij blijft zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht beroepen. Gerard T. moet nu nog tot tenminste 19 januari vastzitten.

Dit besloot de Rechtbank Utrecht maandag tijdens de pro forma-zitting van Gerard T.

IJzingwekkend

Utrechtse studentes werden lange tijd geteisterd door verhalen over een serieverkrachter die vooral in de buurt van het universiteitsterrein de Uithof toesloeg.

De hysterie ging zo ver dat de Universiteit Utrecht maatregelen nam om studentes veilig thuis te krijgen. Pendelbussen reden vanaf het nogal afgelegen terrein op de Uithof richting het centrum en studenten organiseerden groepen waarin ze samen fietsten.

De onrust was van langere duur dan de misdrijven zelf. De verkrachtingen hadden vooral plaats tussen 1995 en 1996 en de dader sloeg in 2001 nog één laatste keer toe.

Berichten uit de rechtbank schetsen een ijzingwekkend beeld van de verkrachtingen.

De slachtoffers werden verkracht onder bedreiging van een mes en in één geval werd het slachtoffer naderhand aan een boom vastgebonden en daar achtergelaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil woensdag dat Gerard T. vast blijft zitten wegens gevaar op herhaling.

Toevallig

Gerard T. liep ondanks het jarenlange politieonderzoek naar de verkrachtingen in juli toevallig tegen de lamp doordat hij twee fietsen had gestolen. Hij moest toen zijn DNA afstaan aan de politie. Het bleek toen dat zijn DNA overeenkwam met het DNA uit drie van de verkrachtingszaken: twee uit 1995 en een uit 2001.

Gerard T. is voorlopig voor deze drie zaken aangeklaagd, maar het is mogelijk dat de aanklacht zich nog uitbreidt. Hij wordt namelijk in verband gebracht met zes verkrachtingen en elf of twaalf pogingen daartoe.

Het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter was het grootste en kostbaarste onderzoek ooit verricht door de Politie Utrecht.

Zwijgrecht

Het komt geregeld voor dat verdachten niet komen opdagen voor pro forma-zittingen, waarin zaken niet inhoudelijk worden besproken maar slechts procedureel. De rechtbank droeg Gerard T. maandag echter op wel in de rechtbank te verschijnen.

De verdachte trekt voor de zitting een zwarte capuchon over zijn hoofd. Wanneer hem vragen worden gesteld reageert de verdachte steevast met ‘geen antwoord’.

Het OM acht de drie verkrachtingen al bewezen en vraagt Gerard T. om in het  belang van de slachtoffers openheid van zaken te geven. Hij blijft echter zwijgen.

Het onderzoek naar T. is nog niet afgerond. Voor het onderzoek tot nu toe sprak het OM met tal van mensen uit de kring van Gerard T, waaronder buren, relaties en vrienden. De gesprekken gingen vooral over hoe hij eind jaren ’90 was.

Een oud-collega omschrijft T. in het actualiteitenprogramma EenVandaag als ‘gewoon een goede jongen. Het was wel een jongen waar je geen ruzie mee moest krijgen, als je eenmaal ruzie met hem had dan moest je uit de buurt blijven.’

Gerard T. beroept zich consequent op zijn zwijgrecht. Maarten Krikke, zijn advocaat, zegt dat T. pas weer gaat praten als het dossier over hem compleet is en het onderzoek is afgerond.

Het OM denkt niet dat een verklaring van T. nodig is om tot een veroordeling te komen, aangezien justitie in alle drie de zaken over DNA-bewijs beschikt tegen de verdachte.

Bedreigd

Krikke geeft tijdens de zitting aan dat zijn cliënt wordt bedreigd in de gevangenis. Volgens de advocaat wordt er gewerkt aan overplaatsing van de verdachte.

De rechtbank Utrecht besluit tijdens de eerste pro forma-zitting dat Gerard T. in ieder geval blijft vastzitten tot 19 januari 2015. Dan is de tweede pro forma-zitting over deze zaak. Er wordt de verdachte nog gevraagd of hij daar bij zal zijn. Hierop volgt een inmiddels voorspelbare reactie: ‘geen antwoord’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.