nederland

Wat dreef zestienjarige dader fatale steekpartij Voorburg?

Door Shari Deira - 12 oktober 2014

Twee dagen na de fatale steekpartij op een school in Voorburg is er meer bekend over de zestienjarige dader Anthony. De jongeman zou een buitenbeentje zijn, dat zwaar depressief was.

Vrienden van de dader zeggen dat zondag in De Telegraaf. Anthony, die vrijdag de vijftienjarige Wesley doodstak, zou al jarenlang worden gepest, en was bang. Een tijd geleden werd hij door een groep opgewacht op zijn werk.

Chillen

De dader liep altijd in legerkleding en was volgens zijn vrienden een emotionele jongen, die niet graag over zijn problemen sprak. ‘Hij had laatst tijdens het chillen wel een woedeaanval. Toen sloeg hij tegen een boom, maar ik heb hem maar laten gaan,’ zegt een zeventienjarige jongen die net als Anthony uit Rijswijk komt.

Anthony nam een vriendin in vertrouwen. Hij had door pesterijen op voorgaande scholen een andere naam aangenomen en zou diverse keren zelfmoordpogingen hebben gedaan. Het mes dat hij vrijdag gebruikte, zou hij twee weken geleden van ‘een gozer’ hebben gekregen.

‘Dit kan niet de bedoeling zijn geweest,’ zegt de goede vriendin. Zij denkt dat de persoon die het mes heeft gegeven, Anthony heeft aangezet tot zijn daad. ‘Als er iets gebeurt, ga je hem gewoon steken,’ zei hij tegen Anthony.

De moeder van Anthony zou al naar de directie van het Corbulo College, een technische vmbo-school, zijn gestapt vanwege de pesterijen, maar dat hielp niet.

Ruzies

Interim-directeur Kees van der Zweep van het Corbulo College zegt de verhalen te hebben gehoord, maar wil zich eerst concentreren op de zorg voor de familie van het slachtoffer. Zaterdag kwamen veel ouders van leerlingen naar een bijeenkomst op de school en tekenden het condoleanceregister.

Klasgenoten omschrijven de vijftienjarige Wesley als een goede, vrolijke jongen. Er waren weleens ruzies, maar die waren zo gesust.

Zaterdagavond was er in Rotterdam een stille tocht voor Wesley. De tocht begon bij het oude gebouw van scholengemeenschap Nieuw-Zuid in Rotterdam-Hillevliet. Wesley zat daar op school voordat hij naar Den Haag verhuisde.

De dader van de steekpartij moet maandag voor de rechter-commissaris verschijnen. Die zal bepalen of hij langer moet vastzitten, of dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

In Rotterdam werd een stille tocht gehouden voor de vijftienjarige Wesley (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.