nederland

Bestrijding Oost-Europese paspoortfraude nog altijd ver weg

Door Elif Isitman - 17 november 2014

Er is nog altijd geen echte oplossing voor Oost-Europeanen die met verschillende paspoorten en namen frauderen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beroept zich op onwerkbare en al bestaande regelgeving.

Dit schrijft RTL Nieuws maandag naar aanleiding van een gepubliceerd bericht voor gemeenteambtenaren. In het bericht verwijst het ministerie naar al bestaande regelgeving. Ambtenaren worden opgeroepen om immigranten bij inschrijving te vragen naar een geboorteakte. Dit advies werd twee weken geleden al gegeven door Kamerleden Gerard Schouw van D66 en Madeleine van Toorenburg van CDA, die toen eigenlijk niet begrepen waarom het geboortecertificaat niet meteen in de strijd werd gegooid bij de bestrijding van identiteitsfraude.

Geen barrière

Het vragen om een geboortecertificaat vormt echter geen barrière voor fraudeurs: er bestaat namelijk geen wettelijke verplichting om die akte te tonen. In de praktijk komt het er dus op neer dat gemeenteambtenaren bij weigering altijd genoegen moeten nemen met een paspoort.  Het ministerie verwijst in het bericht van maandag dus naar al bestaande voorschriften die in de praktijk onwerkbaar zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken werkte mee aan het bericht van Binnenlandse Zaken. Voorzitter van de vereniging Simon Rijsdijk erkent dat het bericht geen nieuwe informatie bevat maar hoopt toch dat het ambtenaren aan zal zetten ‘scherper op te letten’.

Volgens Rijsdijk moet er ‘meer doorgevraagd worden’ aan het loket en ‘beter gezocht’ worden in de bevolkingsadministratie naar dubbelingen. Het echte plan van aanpak is nog steeds in de maak en wordt volgens Binnenlandse Zaken als het goed is voor het kerstreces naar de Tweede Kamer gestuurd.

Onbeperkt

Eerder deze maand werd duidelijk dat Oost-Europeanen in hun thuisland onbeperkt nieuwe namen en paspoorten kunnen aanvragen waarmee ze zich in Nederland vervolgens verschillende keren voor dezelfde soort uitkeringen en toeslagen in kunnen schrijven.

Voor inwoners uit EU-lidstaten als Roemenië en Kroatië is het toegestaan om meerdere keren van identiteit te wisselen. Ook in de landen Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië en Albanië bestaat die mogelijkheid. Na de identiteitswissel blijven alleen het persoonsnummer en de geboortedatum gelijk in de nieuwe papieren.

Een fraudeur die zich onder verschillende namen in Nederland inschrijft, kan zo bijvoorbeeld vaker bijstand of huurtoeslag ontvangen. Ook bouwt hij meerdere keren AOW op en kan hij meermaals creditcards aanvragen of leningen afsluiten.

Opvallend is dat het politierapport over de fraude bij ontdekking al een half jaar in een la bleek te liggen, terwijl er tijdens de Bulgarenfraude in 2013 op soortgelijke wijze op grote schaal met toeslagen en uitkeringen werd gefraudeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.