nederland

Courage-proces: hoe drugscrimineel voetbalclub overnam

Door Servaas van der Laan - 11 november 2014

De (voormalige) politie-informant Kris J. moet zich dinsdag in de rechtbank van Haarlem verantwoorden voor witwassen, bedreiging en afpersing. Samen met dertien andere verdachten zou hij de Haarlemse voetbalclub Young Boys hebben gebruikt als dekmantel.

Het leek een sprookje waar iedere amateurclub van droomt. De uit de as van HFC Spaarnestad en EHS gerezen fusieclub VV Young Boys boekt vanaf 2004 het ene succes na het ander. De club uit Haarlem promoveert vier keer op rij en stoot in 2010 zelfs door tot de Hoofdklasse.

Kris J.

Het succes wordt toegeschreven aan Kris J. die de club oprichtte nadat hij in 2004 zijn celstraf voor drugshandel had uitgezeten. J. had genoeg geld overgehouden aan zijn periode als informant voor het Interregionaal Rechercheteam (IRT). Met hulp van justitie importeerde J. drugs uit Colombia naar Nederland. Opbrengsten uit die handel mocht J. van justitie houden.

En dus had Kris J. alias de Limburger genoeg bankbiljetten op zijn zolder liggen om aan zijn grote hobby voetbal te spenderen. Voormalige Ajax-spelers Arno Splinter en Serge van der Ban werden naar Haarlem gelokt en Rinus Israël werd hoofdcoach.

Gevulde enveloppen

Op papier verdienden zij niet veel, maar volgens justitie werden er zo nu en dan rijk gevulde enveloppen uitgedeeld. Tegen de Volkskrant zegt Israël nooit iets van de illegale praktijken te hebben geweten. ‘Natuurlijk zag ik dat er goede voetballers waren. Maar ik heb me nooit afgevraagd waar het geld vandaan kwam.’

Ondanks de goede spelers leken ook de plotselinge successen van Young Boys niet helemaal uit de lucht te zijn komen vallen. J. was ook mede-eigenaar van een Oostenrijks gokkantoor waar illegale weddenschappen werden afgesloten. Om van een goed rendement verzekerd te zijn, moest het lot een handje worden geholpen door middel van matchfixing. Hoe dit precies in zijn werk ging, leggen VI-journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping uit in het boek Voetbalmaffia.

Dekmantel

Op een avond in oktober 2011 komen de successen van VV Young Boys plotseling ten einde wanneer de politie een inval doet in de bestuurskamer van de club. Op die avond doet de ruimte, zoals vaker het geval was, dienst als illegale pokerruimte. Alle aanwezigen worden door de rechercheurs gearresteerd. Uit de boeken blijkt dat de club nauwelijks officiële inkomsten genereerde. Op 23 maart 2012 wordt de club failliet verklaard en geschrapt door de KNVB.

Volgens justitie gebruikten J. en zijn dertien handlangers de Haarlemse voetbalclub als dekmantel voor het witwassen van crimineel geld, hennephandel en illegale gokpraktijken. En passant maakten enkele verdachten zich schuldig aan zaken als afpersing. Zo werd oud-voetballer Martien Vreijsen bedreigd en afgeperst. Dit zou zijn gebeurd in opdracht van Erwin S., directeur van het sportbedrijf Erma, die nog geld van Vreijsen zou krijgen.

Courage

Alle veertien verdachten moeten zich deze week in Haarlem verdedigen in het proces dat justitie ‘Courage’ noemt. Eén van de advocaten van de verdachten beweert dat zijn cliënt nu moet boeten voor de fouten die justitie maakte met Kris J. in zijn tijd als IRT-informant. ‘Het OM wil die flater van toen in deze zaak rechtzetten,’ zegt de raadsman van Herman W. in de Volkskrant.

Justitie zal de komende dagen met stevig bewijs moeten komen om J. en de andere verdachten achter tralies te krijgen. De rechtbank doet op 4 december uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.