nederland

Enkele reis Nederland: hoe massa-immigratie ons land veranderde

Door Lucas Gasthuis - 14 november 2014

De voor deze bundel geselecteerde stukken geven een helder en gedetailleerd beeld van hoe immigratie vanaf begin jaren ‘70 van Nederland een ander land maakte.

In mei 1986 brengt Elsevier onder de kop ‘De Nieuwe Nederlanders’ een omslagartikel waarin de auteurs stellen dat de stroom immigranten naar Nederland tot problemen leidt. Maar wie zich in die tijd kritisch uitlaat over allochtonen of immigranten, krijgt al snel het verwijt van vreemdelingenhaat.

Import van armoede

Toch blijft de redactie van het weekblad op basis van eigen waarneming, cijfers en feiten berichten over wat ze als een blinde vlek van de Nederlandse media ziet.

Met analyses en reportages over de import van armoede, het isolement van de gewone Nederlander en de toenemende invloed van de islam blijft Elsevier het thema op de voet volgen, ook als het een geaccepteerd gespreksonderwerp lijkt te zijn geworden.
De voor deze bundel geselecteerde stukken geven een helder en gedetailleerd beeld van hoe immigratie vanaf begin jaren ’70 van Nederland een ander land maakte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.