nederland

Fout GGZ-instelling in Den Bosch heeft fatale gevolgen

Door Shari Deira - 28 november 2014

Fouten die zijn gemaakt door GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch, hebben ervoor gezorgd dat er een moord is gepleegd. Een doorgedraaide klant kwam vrij, en heeft vrijwel meteen daarna iemand vermoord.

De instelling heeft deze conclusies vrijdag gestuurd naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Psychiater

In september belandde de ernstig verwarde man (23) op het politiebureau in Den Bosch nadat hij bij zijn pleegouders in Boxtel door het lint was gegaan. Wanneer dat gebeurt, kan de jongeman heel gevaarlijk worden, zei zijn advocaat eerder tegen Omroep Brabant. Een medewerker van de crisisdienst van de GGZ werd na de arrestatie ingeschakeld.

De medewerker verzuimde om de dienstdoende psychiater te raadplegen, en de informatie die nodig was voor een juiste beoordeling werd niet gebruikt. Daardoor werd de man de straat op gestuurd, omdat hij geen gevaar zou zijn.

Niets bleek minder waar. In diezelfde nacht en niet ver van het politiebureau vermoordde hij de 71-jarige Lowie van Lent. Het lichaam van de oud-ijzerhandelaar dumpte de man in rivier Aa in Den Bosch. De dader, afkomstig uit het Afrikaanse Guinee, reed later in de 25-kilometerauto van het slachtoffer op de A2.

Vingerkootje

De medewerker die de fout maakte, heeft een officiële waarschuwing gekregen. Hij heeft spijt betuigd en is zeer aangedaan door de zaak. Reinier van Arkel heeft een plan gemaakt om te voorkomen dat dit in de toekomst weer kan gebeuren.

De man uit Eindhoven is in het verleden veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische kliniek, omdat hij twee agenten in Helmond had aangevallen, en een vingerkootje van een agent had afgebeten.

In mei mocht hij de GGZ-kliniek De Grote Beek in Eindhoven verlaten, terwijl het Openbaar Ministerie wilde dat hij nog langer zou worden behandeld. Hij is nu opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Op 12 december moet de man voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.