nederland

Katholieke stichting gebruikt Telegraaf in Zwarte Piet-strijd

Door Elif Isitman - 01 november 2014

De Stichting Civitas Christiana heeft zaterdag via De Telegraaf een petitie verspreid waarin gepleit wordt voor het voortbestaan van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

De woordvoerder van de streng-katholieke stichting Hugo Bos laat weten dat de petities bestemd zijn voor burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam.

Amsterdam

Bos geeft aan dat ‘de discussie over de figuur Zwarte Piet immers in Amsterdam is begonnen’. De stichting stelt dat de campagne ‘Red Zwarte Piet’ wordt gevoerd omdat de Sinterklaasviering met Zwarte Piet een traditie is ‘die samenbindt’ en een essentieel ‘onderdeel is van de Nederlandse identiteit’.

De stichting roept burgemeester Van Der Laan dan ook op om de figuur te behouden zoals hij is. Het geld voor de campagne is bijeengebracht door donateurs.

Zeurpiet

De petitie spreekt van een ‘kleine groep zeurpieten’ die van plan zijn om de ‘bij jong en oud geliefde figuur van Zwarte Piet stap voor stap te veranderen’. Civitas Christiana concludeert ook dat de veranderingen uiteindelijk zullen leiden tot complete afschaffing van ‘Zwarte Piet zoals u en ik hem uit onze kindertijd kennen’.

De stichting beroept zich op het al vaak gevoerde argument dat Zwarte Piet niet bedoeld is om te discrimineren en dat het gros van de gekleurde Nederlanders dat ook niet zo ervaart. De petitie wordt via De Telegraaf onder zo’n 450.000 huishoudens verspreid.

De ‘pietitie’ op Facebook is met meer dan twee miljoen likes de grootste petitie die tot nu toe op dit gebied is gevoerd.

Gemuteerd

Een andere pro-Pietenorganisatie, het Sint Nicolaas Genootschap Nederland (SNG) heeft de omroep de NTR verzocht bij het Sinterklaasjournaal en bij de nationale intocht in Gouda alleen de traditionele Zwarte Piet in beeld te brengen. Het SNG verwijst daarbij naar een rondgang van de NOS en de regionale omroepen bij sinterklaascomités.

Eerder werd al bekend dat er tijdens de intocht in Gouda zowel Zwarte als ‘Goudse’ Pieten zullen meelopen.

De rondgang wees uit dat van de 211 ondervraagde comités er slechts vijf aanpassingen doorvoeren aan het uiterlijk van hun pieten.

Volgens het SNG slaat het nergens op dat de NTR als eerste ‘gemuteerde pieten’ presenteert, terwijl de meeste sinterklaascomités doorgaan met de traditionele Zwarte Piet.

De discussie over Zwarte Piet gaat nu al meer dan een jaar door. Twee weken geleden hield de Raad van State in Den Haag een zitting over de Amsterdamse intocht van vorig jaar. Van Der Laan tekende bezwaar aan tegen de beslissing van de bestuursrechter eerder dit jaar dat de vergunning voor de intocht van 2013 opnieuw geëvalueerd moest worden.

Volgens de rechter is onvoldoende aandacht geweest voor de bezwaren van de tegenstanders toen de vergunning werd verleend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.