nederland

‘Kippencentrum’ Barneveld haalt opgelucht adem na vogelgrieptest

Door Tom Reijner - 23 november 2014

Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat er geen vogelgriep is geconstateerd op een eendenbedrijf in Barneveld, het Gelderse dorp dat bij een vorige uitbraak in 2003 zo zwaar werd getroffen.

‘Dankbaar! We blijven alert,’ twitterde burgemeester van Barneveld Asje van Dijk (CDA) zondag op het nieuws uit Den Haag.

Vrachtwagen

Zaterdag kreeg hij een telefoontje van de Voedsel-en Waren Autoriteit, waarbij meteen de alarmbellen gingen rinkelen. Het zou toch niet waar zijn dat op een eendenbedrijf in zijn gemeente, ook wel het ‘pluimveehart’ van Nederland genoemd, vogelgriep was ontdekt?

Die boodschap kwam niet, maar er was wel een vrachtwagen op het erf geweest, die onlangs nog een bezoek had gebracht aan een ander bedrijf, in Kamperveen, waar de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N8 was uitgebroken.

Hoewel het vermoeden bestond dat er geen sprake was van vogelgriep, zat de gemeente toch even in onzekerheid: zou het toch zo kunnen zijn dat de vrachtwagen inderdaad het voor dieren dodelijke virus had meegebracht?

Geen risico

Het bedrijf in Barneveld werd uit voorzorg geruimd. 8.000 eenden werden afgemaakt. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Landbouw) wilde gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke Barneveld geen enkel risico nemen.

In het Gelderse dorp op de Veluwe zijn 200 pluimveebedrijven, met in totaal zo’n 3,2 miljoen kippen. ‘Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen,’ aldus Dijksma.

In dat jaar werd eenderde van de totale pluimveestapel van Nederland vernietigd. De directe schade was volgens de brancheorganisatie voor pluimveehouders NVP 300 miljoen euro. De uitbraak kwam destijds aan het licht in Barneveld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.