nederland

Media: Fiscus pakt wanbetalers, en Bussemaker wil ook meer vrouwen

Door Elif Isitman - 27 november 2014

De Belastingdienst heeft tot oktober al 50 miljoen euro aan extra geld binnengehaald dankzij een vernieuwde aanpak. En als het aan minister Bussemaker ligt, komt er in Nederland ook een vrouwenquotum voor bedrijven als er niet snel meer vrouwen in topfuncties komen.

* De Belastingdienst hanteert een nieuwe aanpak die drie keer zoveel schuldenaren dwingt tot betalen. De aanpak is lucratief: tot oktober heeft de fiscus al 50 miljoen euro extra binnengehaald. De verbeterde controle schijnt zo succesvol te zijn dat de Belastingdienst volgend jaar de 1,2 miljoen kleine zelfstandigen op dezelfde manier gaat controleren. ‘Ik reken op spectaculaire resultaten,’ zegt Hans Blokpoel, directeur van de Belastingdienst, tegen het AD.

Er wordt onder meer slimmere software gebruikt en er is een nieuw team hoogopgeleide data-analisten aangenomen. Volgens Blokpoel helpt de nieuwe methode de fiscus wanbetalers ‘permanent in de gaten te houden’, waardoor invorderingen snel gemaakt kunnen worden.

* Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat er ‘alles aan doen’ om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Mocht dat niet lukken komt ook in Nederland, net als in Duitsland, een quotum. ‘Ik vind een quotum een paardenmiddel,’ zegt Bussemaker in Trouw.

Gisteren werd bekend dat de Duitse regering vanaf 2016 gaat verplichten om een derde vrouwen in de top aan te nemen. Nederland heeft dezelfde streefwaarde, maar geen verplichting: ‘Zie Duitsland als een aansporing en een waarschuwing. Er moeten volgend jaar echt noemenswaardige stappen worden gezet,’ zegt Bussemaker.

* Zorgverzekeraar Promovendum heeft zich de woede van burgers op de hals gehaald door hen ongevraagd een polisaanbieding voor 2015 te doen. Onder de aangeschrevenen voor de ‘verzekering voor hoogopgeleiden’ waren een elfjarig kind en overleden personen, meldt de Volkskrant.

Het lijkt erop dat Promovendum de adresgegevens via het datamarketingbedrijf Cendris heeft verkregen. Cendris beheert het Nationaal Consumentenbestand, wat miljoenen adressen en andere persoonsgegevens bevat. Hoe Cendris aan deze gegevens komt? Uit bedrijfsvertrouwelijke particuliere en openbare bronnen’, aldus het bedrijf.

* Nederland heeft alvast een lijst gestuurd met potentiële projecten die gefinancierd zouden kunnen worden door het Europees stimuleringsfonds van Jean-Claude Juncker, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het kabinet verwacht dat er via het nieuwe investeringsfonds meer geld zal stromen naar projecten waar Nederland van kan profiteren. Voordat het kabinet definitief instemt wil het echter wel ‘waarborgen zien dat de projecten daadwerkelijk onafhankelijk worden getoetst op kwaliteit en rendement’.

* De Australische cricketspeler Phil Hughes is vannacht op 25-jarige leeftijd overleden, schrijft CNN. De Australiër overleed nadat hij een cricketbal tegen zijn hoofd kreeg op dinsdag. Hughes werd na het ongeluk kunstmatig in coma gebracht, maar is hier niet uitgekomen. Cricket Australia, het Australische bestuursorgaan voor de cricketsport, noemde Hughes een ‘rijzende ster’ en laat weten zijn dood te betreuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.