nederland

Media: nationale hulpactie tegen ebola, en Hoes onder vuur

Door Elif Isitman - 05 november 2014

Er komt een hulpactie tegen ebola. En Burgemeester Onno Hoes van Maastricht krijgt van zijn kiezers flinke kritiek over de criminaliteit in zijn stad. Dit is het mediaoverzicht van 5 november.

* De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaan een hulpactie opzetten tegen ebola. Via Giro 555 gaan de SHO geld inzamelen tegen de dodelijke ziekte, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Via spotjes op tv-zenders wordt opgeroepen geld te doneren voor de bestrijding van de ziekte. Of er ook een landelijke tv-actie komt is nog onduidelijk. Er werd een paar weken geleden al vergaderd over het opzetten van Giro 555. Vanmiddag wordt er verder beslist over de actie.

* Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht ligt onder vuur omdat hij te weinig zou doen om de criminaliteit in zijn stad te laten krimpen. Maastricht is namelijk de crimineelste stad van Nederland. Dit blijkt uit politiecijfers volgens De Telegraaf. Zijn populariteit daalt dan ook de laatste tijd.

Volgens een minireferendum van coalitiepartij D66 willen steeds meer inwoners van de Limburgse stad dat hij vertrekt: 90 procent van de ondervraagden stemden tegen de stelling ‘Burgemeester Hoes mag blijven’. De grootste verwijten richting Hoes waren dat hij ‘te weinig tussen het volk staat’ en dat hij teveel achter minister Ivo Opstelten aanloopt wat betreft het coffeeshopbeleid van de stad.

* Er moet betere psychische nazorg komen voor oorlogsveteranen, bepleit militair strafrechtadvocaat Sébas Diekstra in De Volkskrant. De zorgplicht voor veteranen is vastgelegd in de Veteranenwet en die schiet volgens de raadsman in zijn huidige vorm tekort. Vooralsnog is alleen een lichamelijke screening wettelijk verplicht.

Een psychische evaluatie is nodig omdat betrokkenen vaak niet erkennen dat ze psychische problemen hebben of dit uit schaamte niet durven te melden.

* De moeder die een zaak aanspande tegen een Utrechtse school voor het vieren van Sinterklaas met Zwarte Pieten is verbaasd over het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelde gisteren dat Zwarte Piet racistische trekken heeft maar dat het de school niet is aan te rekenen dat Zwarte Piet nog niet is ontdaan van deze discriminerende elementen. Volgens het College moet de school in 2015 wél een Zwarte Pietenvrij Sinterklaasfeest vieren.

De moeder, die niet met haar naam of foto in de krant wil, verklaart in een interview met Trouw waarom zij het proces in de eerste plaats wilde aanspannen: ‘Meer dan tien jaar geleden vierde mijn oudste dochter een middagje Sinterklaas op de peuterspeelzaal. Het was haar eerste ervaring met de goedheiligman. Een paar dagen later zaten we in de bus. Ze wees naar een donkere man en riep: ‘Zwarte Piet, Zwarte Piet!’ Ik schaamde me dood.’

De moeder geeft aan zelf niet van Afrikaanse afkomst te zijn maar zich wel elk jaar te ergeren aan de ‘wreedheid’ van het ‘promoten van racistische stereotypen’. Ze stapte zeven jaar geleden al naar de school toe met de vraag of Zwarte Piet kon verdwijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.