nederland

Media: ouders wachten op adoptiekind Congo, en meer nieuws

Door Shari Deira - 28 november 2014

Jaarlijks wordt er voor bijna 7,5 miljoen euro gestolen bij de Bijenkorf, camera’s en beveiligers helpen niets. En de Britse premier David Cameron onthult zijn plannen om immigratie naar Groot-Brittannië te verminderen. Het mediaoverzicht van 28 november.

* Tijdens een rechtszaak is gebleken dat er jaarlijks voor miljoenen euro’s wordt gestolen van de Bijenkorf, meldt De Telegraaf. De omvang van de schade door winkeldiefstal is met 7,5 miljoen euro bijna even hoog als de winst.

Elke winkeldag wordt er ongeveer 20.000 euro aan goederen gestolen bij het luxe warenhuis. De Bijenkorf doet er alles aan om winkeldieven te pakken. In het filiaal in Amsterdam hangen honderdveertig camera’s en zijn elke dag veel bewakers op de been. Op jaarbasis worden er in de hoofdstad ongeveer tweehonderd winkeldieven in de Bijenkorf gepakt.

* Cameron komt vrijdag met plannen om de instroom van immigranten uit andere landen van de Europese Unie te beperken, meldt perbureau Bloomberg. De premier wil dat nieuwkomers langer moeten wachten voor zij recht hebben op een bijstandsuitkering, en hij wil de ww-uitkering voor immigranten aan banden leggen.

Met deze hardere lijn gaat Cameron de strijd aan met de eurosceptische partij Ukip voor de verkiezingen van 2015.

* Nederlandse ouders die een kind hebben geadopteerd uit Congo wachten al meer dan een jaar op de komst van hun kinderen, meldt dagblad Trouw. Het gaat om dertig geadopteerde Congolese kinderen. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) vliegt daarom nog voor de Kerst naar het Centraal-Afrikaanse land voor overleg.

Teeven spreekt van een ‘schrijnende situatie’. In afwachting van nieuwe wetgeving heeft Congo vorig jaar alle internationale adopties opgeschort. Congolese autoriteiten vrezen dat de kinderen in hun adoptieland worden mishandeld, of bij andere ouders worden ondergebracht dan is afgesproken.

* De EO krijgt geen toestemming om een theatervoorstelling uit te zenden op 4 mei voor de Dodenherdenking. Hoewel het Nationaal Comité 4 en 5 mei geen bezwaar hebben tegen de voorstelling, en ook Joodse organisaties de voorstelling prima vinden denkt netcoördinator van NPO 1 daar anders over.

‘Het voorstel van de EO voor een televisiespektakel vinden we niet passen bij het ingetogen karakter van Dodenherdenking,’ zegt netcoördinator Marcel Peek tegen het AD. De EO is teleurgesteld. ‘Wij herkennen ons niet in de term spektakel en vinden het plan wel passen bij de Dodenherdenking,’ zegt woordvoerder Aldert Baas. ‘Wij weten heel goed wat 4 mei is en wat daar wel en niet bij past.’

* Britten moeten oppassen met waar zij kip kopen, meldt de Britse krant The Daily Mail. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kip van grote supermarktketens een bacterie bevatten die dodelijk kan zijn. Zeven van de tien verse kippen bevatten de bacterie campylobacter, blijkt uit een studie van de Food Standards Agency.

Deze bacterie is verantwoordelijk voor ongeveer 280.000 gevallen van voedselvergiftiging per jaar, en honderd doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.