nederland

Protest tegen Dries van Agt: ‘De Joden zijn jou zat!’

Door Shari Deira - 09 november 2014

Activisten grepen zondag de Preek van de Leek, een alternatieve dienst in de Singelkerk in Amsterdam, aan om actie te voeren tegen oud-premier Dries van Agt. Zij hingen een spanddoek op met de tekst: ‘Van Agt… De Joden zijn jou zat!!!!’

Van Agt was zondag uitgenodigd om de lezing te houden vanwege zijn stellingname in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Onder de tekst stond de naam van de Drie van Breda, Duitse oorlogsmisdadigers die in de Koepelgevangenis in Breda een levenslange celstraf uitzaten en voor wie Van Agt gratie overwoog.

De activisten schreeuwden en reageerden emotioneel op de toespraak van Van Agt. Na enkele minuten verlieten ze de zaal. De activisten maakten Van Agt uit voor ‘huichelaar’ en ‘schoft’.

Brief

Van Agt schreef naar aanleiding van het vertrek van Frans Timmermans naar Brussel nog een brief aan de PvdA’er. Daarin schreef hij dat Timmermans ‘in de kern net zo eenzijdig pro-Israël’ is als zijn voorgangers.

‘Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichtig maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan,’ schreef Van Agt.

In een eerdere brief verweet hij premier Mark Rutte (VVD) een gebrek aan empathie voor de Palestijnen, omdat hij Israël steunde in de strijd tegen Hamas van afgelopen zomer. Van Agt vindt dat Israël moet opdraaien voor de kosten van wederopbouw van de Gazastrook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.