nederland

Protestgroep wil kinderfeest verstoren ‘in geest van Luther King’

Door Servaas van der Laan - 15 november 2014

Duizenden kinderen zijn in Gouda bijeen gekomen om getuige te zijn van de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Protestgroepering Kick Out Zwarte Piet blijft proberen om ‘in de geest van Martin Luther King’ het kinderfeest te verstieren.

Regenachtig Gouda is zaterdag het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn gevolg. De gemeente schat dat er ongeveer 40.000 mensen langs de route staan.

Tussen de kinderen

Nu zelfs de Raad van State zich over de zwartepietenkwestie heeft uitgesproken, is voor vrijwel iedereen in Nederland de discussie afgesloten. Maar voor enkele activisten die tegen Zwarte Piet willen protesteren heeft de gemeente speciale locaties aangeduid buiten het stadscentrum.

Protestgroepering Kick Out Zwarte Piet wil hoe dan ook op het drukke Marktplein tussen de kinderen protesteren. ‘Het staat iedere burger vrij om onze traditie bij te wonen,’ laat een activist weten. ‘Wij willen ook de kaas- en stroopwafel piet bewonderen’.

Martin Luther King

Aan grootheidswaan lijkt het bij de actiegroepering in ieder geval niet te ontbreken. De protestclub zegt ‘in de geest van Martin Luther King en Nelson Mandela kenbaar te willen maken dat de racistische karikatuur Zwarte Piet niet thuishoort in een beschaafd land’.

De politie liet weten dat er maatregelen zullen worden genomen tegen actievoerders die zich niet aan de afspraken houden. Enkele actievoerders moesten voorafgaande aan de intocht door de politie worden gearresteerd.

Opstootje

Tijdens de ontvangst van Sinterklaas op het stadhuis van Gouda, ontstond zaterdag vlak achter het oude stadhuis een opstootje tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarbij zijn circa tien mensen aangehouden, zo meldde een verslaggever ter plaatse. Het gaat om personen uit beide kampen.

Terwijl Sinterklaas onthaald werd op het bordes van het stadhuis, ging het aan de achterkant mis. Tegenstanders van Zwarte Piet, die demonstreerden met een spandoek met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ werden belaagd en uitgejouwd door voorvechters van Zwarte Piet. Buiten het oog van de tv-camera’s werd over en weer getrokken, geduwd en gescholden. Er was veel politie op de been.

Na de officiële ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger.

Andere zorgen

De vele kinderen die in de regen stonden te wachten op de Sint hadden hele andere problemen aan hun hoofd. De Sint en zijn Pieten leken de weg naar Gouda kwijt te zijn en lieten het publiek een tijdje wachten.

Maar rond half 1 kwam aan alle onzekerheid een einde toen de Sint met zijn stoomboot de haven binnenkwam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.