nederland

Radicalen verstieren kinderfeest: ‘Sinterklaas bestaat niet’

Door Servaas van der Laan - 15 november 2014

De ‘discussie’ rond Zwarte Piet heeft zaterdag bij de intocht van Sinterklaas een nieuw dieptepunt bereikt. Radicalen zouden ‘Sinterklaas bestaat niet’ en ‘Zwarte Piet is racisme’ naar kinderen hebben geroepen. De politie moest zestig arrestaties verrichten.

Duizenden kinderen waren zaterdag in het centrum van Gouda bijeengekomen om de Sint en zijn Zwarte Pieten te begroeten.

Radicalen

Hoewel de intocht op feestelijke wijze verliep, deed de radicale groepering Kick Out Zwarte Piet er alles aan om het kinderfeest te vergallen.

De gemeente had van tevoren protestvakken buiten het centrum aangeduid waar de extremisten hun protestgeluid konden laten horen. Maar de activisten hielden zich niet aan de afspraken en gingen toch naar het stadhuis waar de Sint op dat moment door de burgemeester welkom werd geheten.

Grimmig

Toen de radicalen aankwamen, zou de vrolijke sfeer zijn omgeslagen. Toen zij ‘Sinterklaas bestaat niet’ en ‘Zwarte Piet is racisme’ naar kinderen riepen zou de situatie uit de hand zijn gelopen. Omstanders vielen de provocateurs aan waarna er over en weer werd gevochten. ‘Het is geen feest hier,’ zei een verslaggever van het AD die ter plaatse was.

De politie moest ingrijpen en verrichtte zestig arrestaties. Huilende kinderen moesten door hun ouders gerustgesteld worden.

De weinige sympathie voor de activisten, die volgens een getuige met een bus uit Amsterdam waren gekomen, lijkt volledig te zijn verstomd. Op sociale media wordt woedend gereageerd op het gedrag van de extremisten.

Bedroefd

Burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker (VVD) zei ‘teleurgesteld’ te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond ‘grimmig’.

Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. ‘Een vervelend moment’. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers. De burgemeester zei bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen ‘dat we snel van de discussie af zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.