nederland

Ruziënde voetbalfans in België en Zwolle: arrestaties verricht

Door Shari Deira - 09 november 2014

Dit weekend heeft de politie het weer eens druk gehad met voetbalsupporters. Nederlandse supporters werden niet alleen in eigen land opgepakt, ook in België werden Nederlanders meegenomen naar het politiebureau.

In België zijn voetbalfans opgepakt, omdat ze rond een wedstrijd in Geel van plan waren rellen te schoppen. Het ging waarschijnlijk om een ruzie die was ontstaan na een wedstrijd in Sittard in september.

Agenten

Fans van Roda JC en Fortuna Sittard gingen naar een wedstrijd tussen de Belgische clubs ASV Geel en Eupen. Roda JC heeft banden met Eupen en Fortuna met Geel. De politie wist van tevoren al dat de Nederlanders zouden komen om de Belgen uit te dagen, en hadden daarom extra agenten ingezet.

Roda- en Fortuna-fans moesten na de wedstrijd gescheiden het stadion verlaten. Aanhangers van Roda probeerden toch naar het andere vak te komen en beukten tegen de scheidingswand. De politie wist te voorkomen dat de groepen met elkaar in gevecht gingen.

Agenten begeleidden de voetbalfans naar de bus. Om te voorkomen dat de bus onderweg zou omkeren, kregen de fans een tijd politie-escorte mee. Roda-supporters stopten onderweg twee keer bij een parkeerplaats waar ze dingen vernielden.

In Tongeren werd de groep tijdelijk vastgehouden en schreef de politie de namen op. Het is waarschijnlijk dat de Nederlanders in België een stadionverbod krijgen.

Ajax

Niet alleen in België had de politie zijn handen vol aan voetbalsupporters, ook in ons eigen land ging het mis. In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Zwolle meer dan dertig supporters aangehouden, onder wie 31 Ajax-fans.

De politie kreeg tijdens  de wedstrijd PEC Zwolle-FC Groningen zaterdagavond meldingen dat er iets aan de was rond het IJsseldelta-Stadion in Zwolle. Het ging om een confrontatie tussen supporters van Ajax en Zwolle. De groepen gingen elkaar te lijf met stokken, metalen pijpen en biljartkeus.

Tegen de arrestanten maakt de politie een proces-verbaal op. Wat de Ajax-fans in Zwolle deden, wil de politie niet zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.