nederland

Speciaal voor de Elsevier-lezer: de 60 lekkerste wijnen

Door Gertjan van Schoonhoven - 07 november 2014

Nicolaas Klei proefde dit jaar 800 wijnen en selecteerde daaruit de 60 lekkerste. ‘Het was niet makkelijk, want de kwaliteit is goed.’

Je weet dat de herfst weer is aangebroken, zodra er in het weekblad Elsevier teksten verschijnen als:

‘Voorzien van pittige zuren en opgewekte baldadigheid. Drinken met wilde meiden.’

Of: ‘Lieden met eksterogen en snobisme zien macôn net als beaujolais als achterbuurtbourgogne. Ik zie ze als Bourgognes Pipoburen. Zó vrolijk, deze sierlijke macôn met z’n onbespoten Swiebertjeschardonnayfruit.’

Of: ‘Drink, en je voelt je alsof je tussen vrolijke goedgeklede Italianen op een gezellig terras zit.’ En, vooruit, nog eentje dan:

‘Geurend naar de vuistgrote rozen in m’n oudtantes tuin, als haar frambozen, als de oude bourgognes in haar kelder.’

Als er weer sprake is van zogeheten ‘instinkwijnen’ die lelijke gaten slaan in het damast, dan wel wijnen waarin ‘per abuis opgeslokte hamsterachtigen en duttende zwervers’ zijn verwerkt, dan weet je: de nieuwe wijngids van Elseviers wijnschrijver Nicolaas Klei is uit.

Europese wijnen

Speciaal voor lezers van Elsevier selecteert Klei elk jaar in het najaar de circa zestig beste wijnen die hij dat jaar heeft geproefd dan wel gedronken. Dit jaar alweer voor de zevende keer, met als thema: Europese wijnen.

Klei schreef meer dan zeventig Nederlandse importeurs aan en die stuurden hem ruim 800 wijnen. Daaruit koos Klei er 60 – als ‘de beste van de beste’. Volgt zo’n typische Klei-zin: ‘Dat klinkt onbescheiden, maar ik mag het zeggen.’ Hoe streng de selectie is, mag wel blijken uit het gegeven dat er in Nederland meer dan veertigduizend verschillende wijnen te koop zijn.

Deze compactste en lekkerste wijngids van Nederland is nu te koop voor 5,95 euro. Doe er uw voordeel mee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.