nederland

Tomaten en flesjes: Bussemaker bekogeld door studenten

Door Shari Deira - 14 november 2014

Ongeveer tweeduizend studenten verzamelden zich vrijdag op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen het leenstelsel. Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) ging het podium op om studenten te woord te staan, maar dat werd haar niet in dank afgenomen.

Bussemaker probeerde de studenten duidelijk te maken dat zij zich niet gek moeten laten maken, maar de demonstranten hebben daar waarschijnlijk geen woord van verstaan. In plaats van te luisteren, gooiden de studenten tomaten en lege flessen naar de minister.

Spookverhalen

De studenten staken een fakkel aan en verder klonk er vooral veel boegeroep. Bussemaker waarschuwde de studenten voor de vele ‘spookverhalen’ die rondgaan over het nieuwe leenstelsel.

Er zijn ongeveer tweeduizend studenten afgekomen op de demonstratie op het Malieveld. Een stuk minder dan de vijfduizend die de organisatie had verwacht. De demonstranten droegen spandoeken bij zich met de tekst: ‘It’s not over Jet!’

De politie heeft arrestaties verricht bij de demonstratie.

Geld

Het leenstelsel vervangt de huidige basisbeurs. Studenten die geld nodig hebben voor hun studie of levensonderhoud kunnen dat lenen tegen een gunstig tarief. Studenten van wie de ouders een laag inkomen hebben, krijgen nog steeds maandelijks geld op hun rekening gestort.

De kans is overigens klein dat het  protest van de studenten nog iets uithaalt. Er is in Tweede en Eerste Kamer een meerderheid voor de plannen van Bussemaker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.