nederland

Vogelgriep ‘komt uit de lucht vallen’: geen reden tot paniek

Door Elif Isitman - 16 november 2014

Het vogelgriepvirus dat zondag is ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp is van het type H5N8, een voor dieren zeer besmettelijke variant.

Dit schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma zondag aan de Tweede Kamer. Het is hetzelfde type vogelgriep als dat eerder deze maand in Duitsland werd vastgesteld en die niet eerder in Nederland is aangetroffen.

Is er directe reden tot paniek? Niet echt: mensen kunnen er alleen bij intensief contact met geïnfecteerde dieren ziek van worden. Er zijn beschermende maatregelen ingesteld voor mensen die direct in contact kunnen komen met besmet pluimvee. ‘Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan,’ meldt een woordvoerder van Economische Zaken aan Nu.nl.

Vervoersverbod

Het ministerie kondigde een vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim tien kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen.

In het gebied waar het virus is ontdekt zijn relatief weinig pluimveebedrijven: er liggen zestien andere pluimveebedrijven in de regio van het geïnfecteerde bedrijf. Hierdoor is de directe kans op verspreiding kleiner dan bijvoorbeeld tijdens de grote uitbraak van het virus in 2003 op de Veluwe.

Onverwachts

Pluimveehouders reageren geschokt op de uitbraak. Eric Hubers, voorzitter van landbouworganisatie LTO, zag het niet aankomen: ‘Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen’, zegt hij zondagmiddag in een reactie.

Het landelijke vervoersverbod heeft nog geen gevolgen gehad voor het aanbod van pluimveeproducten in de winkels. Volgens een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) hebben supermarkten nog genoeg voorraad om de periode van het vervoersverbod te kunnen overbruggen.

Voor bedrijven die praktische problemen ondervinden bij de uitbraak van het virus heeft het ministerie van Economische Zaken een speciaal telefoonnummer geopend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.