nederland

Wat te doen met anti-democratische partijen?

Door Lucas Gasthuis - 12 november 2014

Wie met geweld een democratie omver wil werpen, zal zich moeten verantwoorden tegenover de rechter. Maar wat wacht politici die binnen de kaders van de wet strijden voor het einde van de democratie?

Met een indrukwekkend betoog legde George van den Bergh, telg uit de familie die aan de basis stond van Unilever, in 1936 het fundament voor de discussie over de vraag: hoe voorkomt een democratie haar eigen afschaffing?

Oratie

In de veelbesproken oratie spat de urgentie van de pagina’s. Deze nieuwe uitgave maakt Van den Berghs tekst, nog altijd sprankelend en geraffineerd, tachtig jaar na dato voor een breed publiek beschikbaar. Voorzien van een inleiding, toelichting en verklarende essays door prof.dr. Paul Cliteur en mr. Bastiaan Rijpkema, promovendus aan de Universiteit Leiden.

George van den Bergh (1890-1966) was hoogleraar staatsrecht, advocaat, rechter en politicus namens de SDAP. Na de oorlog was hij nauw betrokken bij het beginselprogramma van de PvdA.

Anderen over Van den Bergh

“Een interessante en ten onrechte vergeten rede” – Frits Bolkestein

“Een prachtige rede, in de geest van Stefan Zweig en Menno ter Braak” – Rick Lawson, hoogleraar Europees Recht en decaan rechtsgeleerdheid Universiteit Leiden

“Van den Berghs rede is het antwoord op die doldrieste uitspraak van minister Donner over de sharia in Nederland” – René Cuperus, columnist van de Volkskrant en medewerker van de Wiardi Beckman Stichting.

Bekijk ook de Facebookpagina over deze oratie

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.