nederland

We zijn nog niet van vogelgriep af: nieuwe besmetting in Ter Aar

Door Servaas van der Laan - 20 november 2014

De pluimveesector in Nederland houdt het hart vast. Net nu de bedrijven weer ‘terug naar normaal’ gingen, duikt het virus weer op in het Zuid-Hollandse Ter Aar.

Alle 43.000 legkippen bij het getroffen pluimveebedrijf in Ter Aar zullen worden geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken.

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Landelijk vervoersverbod

Net als bij de besmetting vorige week op een kippenboerderij in het Utrechtse Hekendorp is er ook nu weer een een algeheel vervoersverbod en ophokplicht van maximaal 72 uur. Naast de professionele sector gelden de maatregelen ook voor hobbydierhouders. Ook is er een jachtverbod van kracht op alle dieren in Nederland.

De vier bedrijven die in de buurt liggen van het getroffen bedrijf in Ter Aar zullen worden onderzocht op vogelgriep. In Hekendorp ging het om de zeer besmettelijke H5N8-variant van het virus. Er wordt nu onderzocht of het in Ter Aar om dezelfde variant van het virus gaat. Vrijdag moet dit duidelijk worden.

In spanning

Tot die tijd houden pluimveehouders in Nederland ‘het hart vast’, zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland. De tweede uitbraak is voor zijn sector ‘een enorme tegenvaller’ juist nu veel bedrijven weer ‘terug naar normaal’ gingen.

Nooit eerder kwam de voor dieren zeer besmettelijke H5N8-variant Nederland binnen. Maar nadat het virus in Duitsland was aangetroffen, werd het een week later op een Nederlands pluimveebedrijf ontdekt. Volgens Hubers is het virus in Nederland zeer onverwacht ‘uit de lucht komen vallen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.