nederland

Zo frauderen Oost-Europese criminelen opnieuw met toeslagen

Door Tom Reijner - 03 november 2014

De politie heeft een nieuwe vorm van paspoortfraude ontdekt. Oost-Europese criminelen blijken in Nederland verschillende identiteiten te hebben, waardoor zij meerdere keren uitkeringen en toeslagen kunnen aanvragen.

Dat bevestigt de politie maandag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws, dat een geheim politierapport over de duistere praktijken in bezit heeft. De politie weet nog niet precies hoe vaak deze fraudegevallen voorkomen en onderzoekt de zaak. Het gaat mogelijk om 50.000 valse namen.

Identiteit

Voor inwoners uit EU-lidstaten als Roemenië en Kroatië is het toegestaan om meerdere keren van identiteit te wisselen. Ook in Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië en Albanië bestaat de mogelijkheid.

Als dat is gebeurd, kunnen de mensen uit die landen met hun nieuw verworven naam naar Nederland reizen en zich in ons land opnieuw aanmelden onder die nieuwe naam, zonder dat de instanties in Nederland dit door hebben.

De methode maakt het voor criminelen mogelijk om buiten beeld van justitie te blijven. Het is zo ook relatief eenvoudig om fraude te plegen met toeslagen en uitkeringen.

Bijstand

Een Roemeen die zich onder verschillende namen inschrijft, kan vaker bijstand ontvangen, of bijvoorbeeld huurtoeslag. En hij bouwt meerdere keren AOW op. Hij kan ook meerdere keren creditcards aanvragen of leningen afsluiten. Praktisch iedereen in Roemenië komt in aanmerking om zijn naam te wijzigen.

Een naamswijziging kost ongeveer 10 tot 15 euro en in principe kun je zo vaak je naam wijzigen als je wilt, zegt Renate Marin, hoofd burgerzaken in Roemenië tegen RTL Nieuws.

Opheldering

Na de identiteitswissel blijven alleen het persoonsnummer en de geboortedatum gelijk in de nieuwe papieren. Het advies in het politierapport, dat volgens het document dateert van april dit jaar, luidt dan ook om het mogelijk te maken niet-Nederlandse persoonsnummers te registreren en te verifiëren in politiesystemen.

D66 wil van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) weten wat hier aan de hand is. ‘Deze nieuwe vorm van paspoortfraude is zorgwekkend. Dit rapport blijkt al een half jaar in een la te liggen, maar wat heeft minister Plasterk er in die tijd aan gedaan om dit te voorkomen? Ik wil van de minister weten hoe dit kan en wat hij er aan gaat doen,’ zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. ‘Na de Bulgarenfraude zou je verwachten dat alle seinen op rood staan om dit te voorkomen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.