nederland

Aangifte tegen ziekenhuis om naambordje Zwarte Piet

01 december 2014

Een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Eindhoven doet aangifte tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Reden: bij de kamer van een baby hing een naambordje met de naam Zwarte Piet.

Artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkten de afgelopen dagen hard aan het herstel van de pasgeboren baby Damin. Het kind was met spoed naar het ziekenhuis gebracht en in een lege kamer op de kinderafdeling gelegd.

Zwarte Piet

Toen Hamza Bouharrou, de 26-jarige oom van het kind, bij Damin aankwam, viel hem op dat op het naambordje van zijn neefje ‘Zwarte Piet’ stond geschreven. ‘Een grapje onder collega’s,’ kreeg hij te horen toen hij verhaal ging halen op de afdeling. Hij besloot het voorval te plaatsen op Facebook. ‘Waar gaat dit naartoe?? Zijn leven is in gevaar en het personeel gooit er een zwartepieten grap overheen,’ zegt Bouharrou op zijn Facebook-profiel. Onder de post volgde een heftige discussie over het voorval.

Het ziekenhuis laat in een reactie, eveneens op Facebook, weten dat er een ongelukkige samenloop van omstandigheden is ontstaan. ‘De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed en om ze te testen is er bij twee lege kamers “zwarte piet” en “sinterklaas”neergezet. Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar “zwarte piet” bij stond. Regel is dat eerst de noodzakelijke zorg rondom het kindje wordt verleend. Daarna volgen de administratieve handelingen zoals het aanpassen van het naambordje,’ luidt de verklaring van het ziekenhuis.

Einde discussie?

De afdeling was dus te druk met de spoedsituatie waarin het kind verkeerde om zich te bekommeren om een naambordje. Toch biedt het ziekenhuis excuses aan voor de ontstane situatie. Einde discussie?

Niet in het Nederland van 2014. Want een medewerker van de IND in Eindhoven gaat op persoonlijke titel aangifte doen tegen het ziekenhuis, meldt Omroep Brabant.

‘Het ziekenhuis verdoezelt met een slap excuus dat er gediscrimineerd wordt,’ zegt de 64-jarige Fred Vertommen. ‘Ik werk dagelijks met vluchtelingen en kom zelf uit Indonesië. Toen ik het verhaal en de halfbakken verklaring van het ziekenhuis las, wist ik het zeker: ik moet aangifte doen,’ zegt hij. Volgens de IND-medewerker zal dit kind ‘de rest van zijn leven bekendstaan als de zwartepietenbaby’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.