nederland

Aantal moorden in 2014 spectaculair gedaald

Door Gerlof Leistra - 22 december 2014

Ondanks de golf aan liquidaties stevent 2014 af op het laagste moordcijfer sinds 1992. Anderhalve week voor het einde van het jaar staat de teller rond de 120 moorden. Dat is een absoluut laagterecord.

Vorig jaar waren het er in totaal nog 150. In 2012 vielen 142 geweldsdoden. Dat was toen het laagste aantal sinds 21 jaar. Dat blijkt uit het doorlopende onderzoek naar moord en doodslag dat Elsevier sinds 1992 uitvoert.

Onderwereldoorlog

Het forse aantal liquidaties – zeker twintig – vertekent het beeld. In Amsterdam woedt een onderwereldoorlog onder met name Marokkaanse drugscriminelen.

Daardoor komt de hoofdstad met twintig zaken tot nu toe ongeveer op hetzelfde aantal moorden uit als vorig jaar. Toen waren het er 23. In de stad Rotterdam zijn tot nu toe vijf moorden gepleegd. Vorig jaar waren dat er nog 20.

Risico

In de jaren negentig van de vorige eeuw vielen in Nederland jaarlijks nog gemiddeld 250 doden. Eén van de verklaringen voor de daling is de toenemende vergrijzing: bejaarden plegen minder misdrijven dan jongeren en zijn meer thuis. Wel lopen zij meer risico bij overvallen.

Diverse slachtoffers kwamen om het leven bij een zogenoemde ‘vergismoord’. Zo werd op 1 januari in Berkel en Rodenrijs de 44-jarige GGZ-directeur Rob Zweekhorst per abuis doodgeschoten toen hij zijn hond uitliet.

In Amsterdam stierf de 30-jarige Stefan Eggermont op 13 juli door kogels die voor iemand anders waren bestemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.