nederland

Arnhem krijgt ‘beter zicht’ op jihadgangers, aantal neemt toe

Door Elif Isitman - 09 december 2014

Het aantal mogelijke jihadgangers in Arnhem lijkt toe te nemen. Politie, justitie en de Arnhemse gemeente hebben op dit moment ongeveer 26 ‘jihad-geïnteresseerden’ in beeld.

In september waren dat er nog 17. Dit liet burgemeester Herman Kaiser aan de gemeenteraad weten.

Ronselaar

Afgelopen weekend verschenen berichten dat Arnhem een netwerk van radicale aanhangers van de groep Jabhat al-Nusra zou hebben, een aan Al-Qa’ida gelieerde groep. Waar staat Jabhat al-Nusra voor en hoe verschilt de groep van bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS)?

De groep komt voort uit de Syrische burgeroorlog. Net als de IS willen de leden van deze radicaalislamitische club een islamitische staat, maar anders dan IS moet die zich beperken tot Syrië.

De groep speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad, vooral omdat het buitenlandse jihadisten aan zich weet te binden die al een lange gevechtservaring hebben. Volgens sommige Al-Nusra-leden ligt de prioriteit bij het gevecht tegen Assad en niet bij het raken van Westerse doelen.

De aftakking van de groep in Arnhem zou volgens de berichten van afgelopen weekend tientallen aanhangers hebben en een ronselaar maar Kaiser ontkent dit.

Wel zijn er volgens hem in Arnhem ongeveer tien mensen die zich verbonden voelen met de groep. Van ronselaars is er volgens de burgemeester niets bekend.

Contact

Tot nu toe zijn zeven Arnhemmers afgereisd naar Syrië of Irak. Vijf mensen zijn teruggekeerd en volgens Kaiser zijn er veertien personen die de intentie hebben om af te reizen. Van drie mensen die vertrokken naar Syrië was niet eerder bekend dat ze jihadganger waren.

De gemeente onderhoudt nu contact met hun omgeving, vertelt de burgemeester. De toename in het aantal Arnhemmers dat met het idee rondloopt om naar Syrië te vertrekken heeft de burgemeester naar eigen zeggen wel ‘verrast’: ‘het betekent dat je niet de pretentie moet hebben dat je alles weet,’ zei Kaiser maandag in De Gelderlander.

Beter zicht

Kaiser verklaart zelf de groei van het aantal jihadgangers echter doordat de gemeente steeds beter zich krijgt op de groep: hiermee impliceert hij dus dat er geen sprake is van daadwerkelijke groei, maar dat Arnhem nu beter weet waar ze op moeten letten en daarmee meer mensen in beeld heeft.

‘We zetten alle beschikbare middelen in, via school, buurtwerk, ambtenaren en wijkagenten. Maar je moet niet denken dat je alles kunt voorkomen,’ waarschuwt hij. Arnhem heeft van het ministerie van Justitie subsidie gekregen voor een nieuw preventieproject. Het project moet deze maand nog van start gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.