nederland

Code geel voor gevaarlijk weer: zware windstoten en regen

Door Shari Deira - 12 december 2014

Zeer zware windstoten en regen: er raast vrijdag een zuidwesterstorm over ons land. Het KNMI heeft code geel voor gevaarlijk weer afgegeven, voor alle provincies.

Aan de kust is er sprake van windstoten van 110 kilometer per uur, op de Wadden zelfs 120 kilometer per uur. De wind zal in de middag in kracht afnemen, maar het blijft wel regenen, meldt het KNMI.

Fietsers

Ook in de rest van het land kan sprake zijn van zware windstoten, tussen de 80 en 90 kilometer per uur. Weeronline waarschuwt fietsers in steden dat de wind soms plotseling hard om gebouwen heen kan waaien.

Vrijdagmiddag trekt een ‘frontaal systeem’ over Nederland, waardoor het stevig kan regenen, met kans op onweer. Tegen de avond verdwijnen de zware windstoten en wordt het weer wat rustiger. De maximumtemperatuur komt vandaag uit op een graad of 9.

In het weekend ziet het weer er iets beter uit. Zaterdag is het wisselend bewolkt met een enkele bui en is de middagtemperatuur ongeveer 6 graden. De matige wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west, aan de kust kan de wind vrij krachtig zijn.

Zondag zijn er wolkenvelden met zo nu en dan zon. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden aan de kust en 5 graden in het oosten van het land.

Markt

De ANWB meldt dat het verkeer last heeft van de harde wind en regen. Het is iets drukker dan normaal op vrijdagochtend, en er zijn enkele ongelukken gebeurd.

In Maastricht is vanwege de storm de vrijdagmarkt afgelast. Door de extreme windstoten die worden verwacht, kan de veiligheid van marktkooplui en marktbezoekers in gevaar zijn. De vrijdagmarkt is een grote publiekstrekker, waar ook veel Belgen uit Wallonië op afkomen.

De gemeente Dordrecht besloot donderdag al dat de eerste dag van een driedaagse kerstmarkt niet doorgaat. Standhouders beginnen vrijdag rond 15.00 uur met de opbouw van hun kramen. Zondag is de kerstmarkt wel gewoon open.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.